Friis Bach: Klart nej til at udskyde ny “grundlov” for udviklingsbistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) afviser enhver tale om at udsætte sin bebudede nye “grundlov” for dansk udviklingsbistand, som skal erstatte den hidtidige fra 1971.

Af en presseudtalelse fredag fra udenrigsministeriet fremgår det, at lovforslaget vil blive fremsat i Folketinget torsdag d. 29. marts, og “herefter følger Folketingets tre behandlinger med mere debat om de enkelte elementer i lovforslaget”.

Det sker, efter at ministeren fra stort set alle sider, NGO-miljøet, erhvervslivet, fagbevægelsen og private kommentatorer, er blevet kraftigt opfordret til at spise brød til og udskyde lovforslaget.

Ønsket herfra er, at det først underkastes en dybere vurdering på baggrund af kritik fra mange sider, så det kan fremlægges i bred enighed – sådan som det skete, da den forrige lov blev vedtaget.

Loven fra 1971 blev skruet sammen efter indgående forarbejde i et bredt sammensat udvalg på 13 medlemmer, som gennemgik den dengang gældende lov fra 1962 og fremsatte indstillinger om ændringer.

Udvalget blev nedsat i april 1969 og barslede efter 10 måneder med den såkaldte “Røde Betænkning” om Danmarks fremtidige samarbejde med udviklingslandene.

Loven blev herefter gennemført i bred politisk enighed og med opbakning fra alle betydende aktører.

Senere i 1980-82 endevendte det såkaldte Ole Bang-udvalg så 1971-loven på foranledning af den dav. ansvarlige minister (Kjeld Olesen (S)) – se meget mere herom i journalist Lis Garvals kommentar på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-02-12/har-ministeren-glemt-bet-nkningen-fra-1982

I Christian Friis Bachs tilfælde er der ikke nedsat noget bredt sammensat udvalg, som skal granske den nuværende lov og fremsætte forslag til forbedringer.

I stedet blev der holdt en (lovpligtig) offentlig høring på fire uger (med 38 høringssvar), hvor de adspurgte alene blev anmodet om at tage stilling til ministerens eget lovforslag, som samtidig helt skulle erstatte den hidtidige lov.

Loven hastes igennem

Med fredagens presseudtalelse bekræfter ministeren, at han fastholder sin køreplan om at fremsætte sin “egen” nye lov for dansk bistandsvirke uden tøven eller forsinkelse, så den kan vedtages i Folketinget allerede før sommerferien.

Dermed må hans kritikere, der bl.a. har anvendt udtryk som “lovjaskeri”, imødese, at deres ønsker og henstillinger om en mere grundig behandling af tankerne bag lovforslaget ikke imødekommes.

Opfordringer har det ellers ikke skortet på. Se eksempelvis et af de seneste debatindlæg på
http://www.u-landsnyt.dk/blog/77/tag-mere-tid-til-ny-lov-evaluer-feks-styrelse-og-r

I presseudtalelsen siger Friis Bach:

”De mange høringssvar og den livlige offentlige debat vidner om et fantastisk engagement i dansk udviklingssamarbejde. Det er et privilegium at være minister for et område med så mange ildsjæle”.

“Det vigtigste for mig er, at debatten viser, at der er opbakning til et moderniseret lovgrundlag for dansk udviklingssamarbejde med klart fokus på fattigdomsbekæmpelse og menneskerettigheder, øget åbenhed samt en styrket strategisk inddragelse af de væsentligste interessegrupper i Danmark”.

“Jeg har læst de mange konstruktive og også nogle gange kritiske forslag og er nu ved at se på, hvordan vi bedst tilpasser lovudkastet, så det møder bredest mulig opbakning og samtidig holder fast i den overordnede målsætning med lovændringen.”