Friis Bach på besøg i Mogadishu

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er i denne uge i Somalia, hvor han som den første danske minister i mere end 10 år har besøgt hovedstaden Mogadishu.

Byen er præget af mange års konflikt og krig, og indbyggerne lider derfor under stor fattigdom og manglende sikkerhed, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag

– Somalierne er et af de hårdest udsatte folk i verden og det er vigtigt, at Danmark engagerer sig – både med ambitioner om at kunne bistå landet på langt sigt, men selvfølgelig også for at hjælpe i de alvorlige sult- og flygtningekatastrofer, der præger store dele af landet efter årtier med uro og tilbagevendende tørke, siger Friis bach

Tirsdag rejste ministeren videre til Somaliland, den nordligste region i Somalia, hvor sikkerhedssituationen er bedre og der er tegn på en demokratisk udvikling.

– Der er begyndende tegn på forbedringer – både når det gælder sikkerhed og demokrati. Det er meget vigtigt, at vi engagerer os i Somalia og støtter de fremskridt, der ses i dele af landet. Vi skal forsøge at hjælpe nogle af de fattigste og mest udsatte mennesker i verden ud af deres situation, anfører ministeren.

Men Danmark har også stor egeninteresse i at få sat gang i udviklingen, siger han:

– Danske skibe og udsendte er udsat for pirateri og gidseltagning, som hænger nøje sammen med sikkerhedssituationen og fattigdommen i Somalia. Krigen på Afrikas Horn har fået hundredetusindevis af mennesker til at flygte, hvilket også kan påvirke os direkte hjemme i Danmark.

– Derudover er økonomien i Østafrika en af de hurtigst voksende i verden, og danske erhvervsvirksomheder har en stor interesse i større stabilitet i Somalia, fordi det påvirker hele regionen.

– Der er netop nu gode muligheder for at vende årtiers negative udvikling. Der er stadig lang vej at gå, men sikkerheden i Somaliland er nu forholdsvis god, mens der er tegn på forbedringer i Mogadishu, gør han gældende.

Udviklingsministeren fortsætter sin tur i Østafrika til Kenya. Turen strækker sig fra 28. januar til 4. februar.

Yderligere oplysninger hos:
Ministersekretær Asser Rasmussen Berling, tlf. 33 92 06 15