Friis Bach vil indsætte militær magt i vestafrikansk land

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) gør overfor Politiken Søndag gældende, at “det er blevet en hel central del af udviklingspolitikken at tænke udvikling og sikkerhed sammen”.

Som en konsekvens heraf plæderer han for at indsætte militær magt til at “skabe fred og sikkerhed” i Mali i Vestafrika, hvor islamister har erobret et enormt område i Sahel-landets nordlige del.

Ministeren siger til Politiken, at han frygter for, at Mali ellers vil udvikle sig til et nyt Somalia, hvor unge ekstremistiske muslimer fra Danmark og andre lande rejser til for at uddanne sig som terrorist for derefter at vende tilbage til deres udgangspunkt i Vesten med voldelige ideer.

Derfor støtter han planer om at indsætte en styrke fra flere vestafrikanske lande i Mali, hvis FN siger god for styrken. Han går også ind for, at USA og EU bidrager med logistisk støtte, eksempelvis at fly fra Vesten hjælper med at overvåge landjorden.

Han ser dog ikke for sig, at Danmark selv bidrager militært. “Derimod vil jeg se positivt på at bidrage med et beløb, hvis der kommer en intervention og en anmodning fra FN”, siger han til avisen.

Størrelsen af beløbet og hvor pengene i så fald skal tages fra, har han ikke gjort op.

De praktiske konsekvenser ude i felten af at samtænke en militær og civil indsats i udviklingsarbejdet har danske NGOer vendt sig kraftigt imod, idet de ikke ønsker at blive opfattet som parter i en konflikt.

En af de NGOer, som har vendt sig herimod, er Folkekirkens Nødhjælp, hvor Friis Bach var international chef fra 2005 til 2010.

Politiken beskriver mandag konsekvenserne af at samtænke militær og civil indsats i Afghanistan i dansk regi.

Langt de fleste landsbyboere i området ved den fremskudte danske base Armadillo hverken turde eller ville samarbejde med de danske soldater om projekter, der skulle forbedre deres hverdag. Det var nemlig Taleban, der kontrollerede området i første halvår af 2010.

Det var som regel kun afghanere, der ønskede at snyde sig til penge fra de danske soldater, som henvendte sig om projekter. De betingede sig, at støtten, som hovedsagelig gik til brønde og mindre dæmninger, skulle være hemmelig.

“Hvis vi endelig fik sat et projekt i gang, turde afghanerne ikke sige, at det var danskerne, som betalte… Jeg fik ikke gennemført et eneste reelt projekt”, siger kaptajn Mads Silberg, der stod for det civil-militære samarbejde (CIMIC), til bladet.

———-
Jørgen Harboe konkluderer i en blog, at Friis Bach intet har lært af Irak og Afghanistan – se http://www.u-landsnyt.dk/blog/7/miseren-i-mali

Se tillige om konsekvenserne for Malis nomader af volden i deres land på http://www.irinnews.org/Report/96019/MALI-Pastoralism-between-resilience-and-survival

Se også artikler fra vor korrespondent i Vestafrika, Lars Zbinden Hansen
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/22-06-12/her-en-tidslinje-over-kaosramte-mali-siden-marts-1
og http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/22-06-12/fra-verdens-ende-til-malis-ende