Frivillige fra Operation Dagsværk rejser til Sierra Leone

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mandag rejser otte unge fra Operation Dagsværk (OD) til Sierra Leone for at indsamle materialer og informationer til dette års kampagne, der støtter et projekt i diamantdistriktet Kono, som forestås af den danske NGO, IBIS.

Det skriver årets kampagnekoordinator i OD, Thilde Baden Rasmussen, i en presserundsendelse til bl.a. U-landsnyt.dk.

Selv om der er lang tid til efterårets Operation Dagsværk-dag, hvor danske gymnasieelever udskifter undervisningen med én dags arbejde for at samle penge ind til uddannelse af unge i andre lande, er forberedelserne til årets kampagne allerede i fuld gang.

Startskuddet på kampagnen er en rejse til Sierra Leone, som er dette års projekt-land. Her skal de otte frivillige fra Operation Dagsværk sammen med en fotograf og en video-journalist indsamle materialer til kampagnen, der fokuserer på en mere ligelig fordeling af ressourcerne fra Sierra Leones diamantindustri.

Sierra Leone er trods rigdommen på de internatiomalt omtalte “bloddiamanter” et af verdens tre fattigste lande og fortsat under genopbygning efter en langvarig og gruopvækkende borgerkrig.

”Det bliver vildt spændende. Vi glæder os alle super meget til rejsen og til at møde de lokale folk og samarbejdspartnere. Men det bliver også en travl tur, for vi skal have alt i kassen her første gang. Vi kan jo ikke bare lige rejse tilbage til Sierra Leone, hvis vi finder ud af, at vi har glemt noget,” siger Sarah Lund Andersen.

Hun er kampagneleder hos Operation Dagsværk og skal derfor med på turen.

Masser af ressourcer – og nød

Dette års Operation Dagsværk-projekt sker i tæt samarbejde med solidaritets- og bistandsorganisationen IBIS, der har arbejdet i det vestafrikanske land siden 2006.

Projektet går kort fortalt ud på at uddanne lokale unge i Sierra Leones diamantdistrikt Kono til såkaldte mineaktivister. Disse vil i samarbejde lokale organisationer, embedsmænd og landsbyhøvdinge blive rustet til at kræve deres retmæssige andel af diamantindustriens enorme overskud.

Udvindingen er råstoffer som bl.a. guld, jern og diamanter er nemlig landets største industri, men den bidrager kun med tre procent af bruttonationalproduktet, hvorimod den internationale udviklingsbistand udgør hele 23 procent.

Trods landets rigdomme lever to ud af tre personer i Sierra Leone derfor stadig under den internationale fattigdomsgrænse på to dollar om dagen.

Stort arbejde forude

Den ulige fordeling af de fattige landes naturressourcer er én af de ting, som de frivillige fra Operation Dagsværk vil koncentrere sig om, når de kommer hjem fra Sierra Leone og skal i gang med at forberede årets kampagne.

Her skal de bl.a. lave undervisningsmaterialer og gymnasieoplæg.

”Selv om vi får masser at se til på rejsen, ligger det største arbejde, når vi kommer hjem og skal planlægge hele kampagnen og sortere i de tusindvis af informationer, vi har fået på turen,” forklarer Sarah Lund Andersen.

Hun føler sig sikker på, at de frivillige nok skal løfte den store opgave, for de er engagerede og glæder sig til at gå i dybden med projektet.