Frygt for ny hungersnød på Afrikas Horn – Danmark går ind med støtte

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

2011 har indtil nu været det mest regnfattige år på Afrikas Horn siden 1995. Specielt Djibouti, det nordlige Kenya, det sydlige og sydøstlige Etiopien og store dele af Somalia er hårdt ramt.

Flere FN-organisationer og regeringer i regionen har derfor udsendt appeller om øjeblikkelig international humanitær bistand. Danmark går ind og støtter med i alt 63 millioner kr.

Den danske støtte vil blive fordelt med 10 mio. kr. til Verdensfødevareprogrammets uddeling af mad i de hårdest ramte områder på Hornet, 20 mio. til FN’s humanitære landefond for Etiopien og 30 mio. kr. til FN’s humanitære landefond for Somalia.

Endelig har Dansk Flygtningehjælp fået tildelt 2 mio. kr. fra sin nødhjælpspulje til en særlig indsats for somaliske flygtninge i Etiopien, ligesom Dansk Røde Kors vil anvende 1 mio. fra sin pulje.

FN vurderer, at antallet af berørte fortsat vil stige de kommende måneder. P.t. anslås det samlede behov for nødhjælp på Afrikas Horn til 1,3 milliarder dollars. Etiopien vurderes som særligt hårdt ramt, idet antallet af personer, der får fødevarehjælp, nu nærmer sig 3,3 millioner – eller en halv million flere på blot 3 måneder.

Somalia er både tørke og konfliktramt, hvorfor i alt 2,5 millioner (hver tredje somali) har behov for nødhjælp. Hvert fjerde barn er underernæret og folkesundheden forværres løbende.

Udviklingsministeren udtaler i den forbindelse:

– Danmark har gennem mange år støttet fødevareproduktionen på Afrikas Horn, og der har været mange fremskridt, selv i Somalia. Nu har tørken imidlertid ramt næsten 9 millioner mennesker så hårdt, at der er frygt for en ny hungerkatastrofe, hvis ikke vi giver massiv humanitær bistand.

– Det er en dybt ulykkelig situation, som kommer oven i mange års regional ustabilitet og flygtningestrømme bl.a. som følge af konflikten i Somalia. Med den danske støtte giver vi et bidrag, der vil kunne gøre en forskel i den nuværende dybe krise.

Kilde: www.um.dk