Gennembrud i aids-forskning: Vaginalring beskytter mod hiv

vaginla_ring_1
Vaginaringen er lavet af silicone og indeholder hiv-medicin, der frigives fra ringen og koncentreres i vævet i skeden, hvor det forhindrer hiv i at etablere sig i kroppen under samleje. Ringen bruges i 30 dage ad gangen, og kan udskiftes af kvinden selv.

Foto: AIDS-Fondet
Laurits Holdt

Vaginalringen

Vaginaringen er lavet af silicone og indeholder det anti-retrovirale stof Dapivirine. Stoffet frigives fra ringen og koncentreres i vævet i skeden, hvor det forhindrer hiv i at etablere sig i kroppen under samleje. Ringen bruges i 30 dage ad gangen, og kan udskiftes af kvinden selv.

Det er det Internationale Partnerskab for Microbicider (IPM), som har udviklet microbiciden.

Forsøgene, som nu har ledt til positive resultater, er blevet udført i to parallelle, men separate studier. IPM stod for den ene del under navnet ”The Ring Study”, mens Microbicides Trials Networks (MTN) stod for den anden del kaldet ”ASPIRE”.

Over 4.500 frivillige, kvindelige forsøgspersoner mellem 18 og 45 deltog i de to studier på i alt 22 forsøgsstationer i Sydafrika, Uganda, Malawi og Zimbabwe. Forsøgscentrene er ledet af lokale forskere og sundhedspersonale og har styrket forskningskapaciteten i de pågældende lande. Også de omkringliggende samfund har bidraget til forsøgenes succes.

Før microbicide-ringen kan komme kvinder uden for forsøgene til gavn, skal den godkendes af de European Medicines Agency og andre lægemiddelstyrelser.

Kilde: AIDS-Fondet

Et stort medicinsk forsøg med over 4.500 kvinder har vist, at kvinder, som brugte en vaginalring med hiv-medicin, en såkaldt microbicide, havde væsentligt reduceret risiko for at blive smittet med hiv af deres partner.

Forsøget, som er gennemført i flere afrikanske lande viser i to separate dele, at de kvinder, som brugte vaginalringen, havde mellem 27 og 31 procent færre tilfælde af hiv-smitte end den gruppe kvinder, som brugte en placebo-ring. Det skriver AIDS-Fondet i en pressemeddelelse tirsdag.

Forsøget viste også, at kvinder i aldersgruppen over 21 år opnåede en større grad af beskyttelse ved at bruge vaginalringen. I denne gruppe gav brug af vaginalringen en reduktion af hiv-smitte på henholdsvis 37 procent og 56 procent i de to dele af forsøget, The Ring Study og ASPIRE. Tilsyneladende brugte kvinder i aldersgruppen over 21 vaginalringen mere korrekt og konsistent end den yngste aldersgruppe.
 
Opfølgende analyser og forsøg skal endeligt klargøre, hvad der ligger til grund for disse forskelle.

Forud for forsøgene er gået en årrække med forskning og udvikling på laboratorier og i mindre forsøg. Danmark har via udviklingsbistanden støttet denne forskning siden 2003.

Kvinder har brug for alternativer til kondomet

Kvinder er særligt sårbare overfor hiv, og aids er stadig den førende dødsårsag blandt fødedygtige kvinder på verdensplan. Derfor er det et gennembrud for kampen mod hiv og aids, at en ny, kvindekontrolleret forebyggelsesmetode er fundet.

”At vi nu har videnskabeligt bevis for, at en microbicide både er sikker og effektiv som hiv-forebyggelse er et videnskabeligt gennembrud, men også på sigt et stort fremskridt for mod hiv i udviklingslande, hvor hiv-epidemien især rammer kvinder i den fødedygtige alder. Kvinder skal kunne træffe deres egne valg om forebyggelse af hiv, og vaginalringen bliver forhåbentlig snart en valgmulighed”, siger Laura Kirch Kirkegaard, international chef i AIDS-Fondet.

Selvom vaginalringen ikke yder fuld beskyttelse mod hiv, vil International Partnership for Microbicides (IPM) fortsætte deres forsøg med vaginalringen.

Først i et såkaldt Open Label Extension-forsøg, hvor alle forsøgspersoner får udleveret den aktive vaginalring, som indeholder hiv-medicin – og altså uden en kontrolgruppe med placebo. Forsøget skal blandt andet hjælpe til at forstå hvorfor nogle kvinder ikke bruger ringen konsistent. Når al data fra forsøgene er analyseret vil IPM søge godkendelse af European Medicines Agency og andre lægemiddelstyrelser med henblik på introduktion af vaginalringen i høj-epidemiske lande.
 
Onsdag den 24. februar fremlægges al data fra forsøgene på CROI-konferencen i Boston http://www.croiconference.org