Genplanter bør indgå i dansk bistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Landbrugsafgrøder, der er ændret genetisk, kan på lidt længere sigt blive et middel i kampen mod sult og fattigdom i u-landene, selv om de såkaldte GMO-afgrøder er stødt på politisk modstand i mange rige lande, skriver Berlingske Tidende onsdag.

En ny rapport fra Teknologirådet foreslår, at dansk udviklingsbistand indbefatter støtte til, at u-landenes fattige kan få gavn af de genmodificerede afgrøder, der på mange måder er søgt forbedret.

– De genmodificerede afgrøder kommer alligevel, og i dag har vi udviklet pålidelige kontrolsystemer for miljø og sundhed. Nu drejer det sig om at bistå u-landene til at modtage den nye teknologi, så den kommer de fattigste til gavn, siger tidl. formand for Mellemfolkeligt Samvirke, lektor på Landbohøjskolen, Christian Friis Bach, som har siddet i Teknologirådets bredt sammensatte arbejdsgruppe, til bladet.

Landbrugsrådgiver for Danida, Jørn Olesen mener, at GMO-afgrøder på længere sigt rummer interessante muligheder for bekæmpelse af ernæringsproblemer i u-landene. – Afgrøder med større næringsværdi kan blive en mulighed i kampen mod fejl- og underernæring. Men også afgrøder, der er genmodificeret til at øge udbyttet eller er mere modstandsdygtige mod sygdomme, er der perspektiver i, siger Jørn Olesen til Berlingskes Pauli Andersen.

Arbejdsgruppen understreger, at der ligger en stor opgave i at hjælpe u-landene til at kunne håndtere den nye bioteknologi, idet de fleste u-lande – ikke mindst de fattigste, som Danida støtter – generelt mangler ekspertise, lovgivning, institutioner og kontrolapparater, ligesom gældende patentregler indtil videre står i vejen for teknologiens udbredelse til gavn for den brede befolkning.

Onsdag sendte et folketingsflertal samtidig et brev til fødevareministeren, hvori partierne slog fast, at de er modstandere af udsættelse af genmodificerede afgrøder på danske marker, indtil der foreligger EU-regler for området.

Teknologirådets rapport, “Genmodificerede afgrøder i udviklingslande – udfordringer til udviklingshjælpen”, kan downloades fra hjemmesiden www.tekno.dk

Henvendelse til Bjørn Bedsted, projektmedarbejder/Project Assistant, Teknologirådet/Tha Danish Board of Technology, Antonigade 4, 1106 Kbn K.
e-mail [email protected] www.tekno.dk tlf. 33 45 53 68