Global kontakt – også i 1947

Forfatter billede

ANMELDELSE

Af journalist og forfatter Knud Vilby

Marie Thøger er født i 1923 og snart 90 år. I 1947 tog hun på en af efterkrigstidens første arbejdslejre med Fredsvenners Hjælpearbejde, i dag kendt som Mellemfolkeligt Samvirke eller ActionAid Danmark.

Turen gik først til Norge, siden til det sønderbombede Tyskland, og videre til arbejdslejre i Frankrig og USA og et senere liv med bl.a. voksenundervisning i UNESCO-regi i Indien og i Øst-Pakistan (det nuværende Bangladesh).

Det har Marie Thøger skrevet en bog om. ’Og freden kom’, hedder den, og titlen refererer til den fred, der kom i 1945, men som bekendt siden er blevet afbrudt af et utal af krige. Undertitlen er ”Optegnelser fra frivillige arbejdslejre efter 2. verdenskrig og fra u-landsarbejde i Indien og Øst-Pakistan.”

Det er netop, hvad bogen rummer. Usentimentale og konkrete optegnelser af dagligliv. Der er hverken megen romantik eller sentimentalitet, men en jordnær beskrivelse af, hvordan de internationale liv var i disse tidlige år med globale kontakter, men årtier inden vi begyndte at tale om globalisering.

Det er en nyttig bog at læse til sammenligning og til at se, hvordan noget af det internationale arbejde begyndte. Disse optegnelser slutter i slutningen af 1960’erne, men efter den tid var Marie Thøger i mange år aktiv med Gandhi-inspireret arbejde i Indien.

”Og freden kom” udkommer i august på Forlaget Epigraf. 205 sider. kr 199-

——————-

Du kan altid henvende dig til U-landsnyts kulturredaktion med nyheder, tips m.v.

Daniel Henschen har tlf. 29 24 45 52 og e-mail: [email protected]

Maria Bierbaum Oehlenschläger har tlf. 26 22 76 02 og e-mail: [email protected]

VIL DU ANMELDES?

Bøger til anmeldelse sendes til:

Daniel Henschen
Haveforeningen Engly 15
2300 København S

eller

Maria Bierbaum Oehlenschläger
Sankt Nikolaj Vej 13, første sal t.v.
1953 Frederiksberg C