Globalt anti-torturråd roser Danmark for at indskrive torturbekæmpelse som et af målene for bistandspolitikken i Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

”Danmark vil fremme god regeringsførelse og menneskerettigheder gennem FN, AU og EU-dialogen, bilateralt og gennem civilsamfundet. Ratificering og gennemførsel af torturkonventionen, kvindekonventionen, børnekonventionen, ILOs konventioner om arbejdstagerrettigheder og om indfødte folks rettigheder og tilslutning til den International Straffedomstol skal stå i centrum.”

Sådan hedder det i det netop fremlagte papir, ”Afrika – udvikling og sikkerhed”, som angiver VK-regeringens prioriteter for Danmarks samarbejde med Afrika 2005-2009.

Selv om Danmark i årtier har haft kampen mod tortur som mærkesag, er det første gang, torturbekæmpelsen udmønter sig så konkret i bistandspolitikken.

Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT) med hovedsæde i København er meget tilfredse hermed og betegner det som et historisk og vigtigt skridt i dansk Afrikapolitik.

I en kronik i Kristeligt Dagblad for nylig beskriver IRCTs generalsekretær Brita Sydhoff og professor, dr. med. Bent Sørensen, der er lægefaglig konsulent i IRCT og tidligere medlem af FNs Komite mod Tortur, betydningen af at arbejde mod tortur i Afrika.

Tortur er nemlig et af de største problemer for menneskerettighederne på kontinentet.

Der er voldsom og systematisk tortur i flygtningelejrene i Darfur i Sudan netop nu. Zimbabwes præsident Mugabe bruger bevidst tortur som et middel til at undertrykke oppositionen. Mange andre steder i Afrika er tortur et problem, enten fordi det anvendes som et politisk magtredskab, eller fordi politifolk og andre, der tager sig af tilbageholdte, er dårligt uddannede og ikke kender andre metoder end stokkemetoden og de endnu værre metoder.

I Danmark har vi 30 års erfaring med at behandle torturofre. Det er længere end i noget andet land. Denne særlige indsats er den væsentligste grund til, at Danmark internationalt har indtaget en særlig rolle i kampen mod tortur, også da det gjaldt om at få vedtaget Konventionen.

FNs konvention mod tortur forbyder, at der anvendes tortur. Blandt Afrikas 51 nationer har de 14 ikke ratificeret konventionen. Når et land har ratificeret, er det en vigtig målestok for overholdelsen af ratifikationen, at der bliver sendt regelmæssige rapporter til FNs Komite mod Tortur. Men det kræver dels politisk vilje, dels en betydelig administrativ kapacitet, at skrive en sådan rapport.

Derfor er der i Afrika kun 9 stater, som både har ratificeret konventionen og afleveret en rapport. Der er 28 afrikanske lande, som har ratificeret konventionen, men ikke har afleveret nogen rapport om dens efterlevelse.

Indtil i år var Uganda indehaver af en ”suveræn” rekord som det land, der havde ladet vente længst på rapporten efter at have ratificeret. Uganda ratificerede konventionen i 1986, og det varede 18 år, men den 19. maj i år blev Ugandas rapport så endelig afleveret.

Når viljen ikke er tilstede, og det sker jo, så er det nok svært. Men hvis det som i Ugandas tilfælde er mangel på den nødvendige administrative kapacitet, der er årsagen, så kan det altså lade sig gøre at få afleveret rapporten ved at hjælpe administrationen med arbejdet.

Det kunne Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT) gøre takket være støtte fra Danida via den danske ambassade i Kampala. IRCT arrangerede et kursus for repræsentanter fra centraladministrationen, forsvarsadvokater, anklagere, dommerstanden, politifolk, læger og NGOer – alle de instanser i samfundet, som kommer i kontakt med torturofre.

Den danske repræsentant i FNs Komite mod Tortur, speciallæge Ole Vedel Rasmussen, der også arbejder som lægelig konsulent i IRCT, var en af de internationale eksperter, der underviste. Andre eksperter var højt respekterede jurister.

Tidligere har den fhv. danske repræsentant i FNs Komite mod Tortur, professor Bent Sørensen, hjulpet Kenya og Zambia med at skrive rapporter til komiteen.

– IRCT opfordrer de resterende lande til at ratificere FNs Konvention mod Tortur og hjælpe de lande, der har ratificeret, med at skrive rapporterne til FNs Komite mod Tortur, skriver Brita Sydhoff og Bent Sørensen bl.a. i kronikken.

Læs mere under www.irct.org