Globalt NGO-møde i København: Fattigdom kan udryddes

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Civilsamfundseksperter, aktivitister og organisationer fra fem kontinenter mødes tirsdag den 5. maj til torsdag den 7. maj i København for at diskutere, hvordan verdenssamfundet kan finansiere den internationale udvikling i det næste årti. En række ministre, ambassadører og internationale institutioner er inviteret med til at deltage i debatten, skriver udviklingsorganisationen IBIS i en pressemeddelelse.

Konferencen er arrangeret af IBIS og det Europæiske Netværk for Gæld og Udvikling (Eurodad), og er en af de største NGO-konferencer, der finder sted forud for FN-topmødet om udviklingsfinansiering (Financing for Development), i Addis Ababa, Etiopien i juli 2015.

Der skal findes penge

”Vi kan blive den første generation til at udrydde ekstrem fattigdom, og vi har teknologien til at fremme en bæredygtig udvikling på hele kloden. Men alt afhænger af, om verdens politiske ledere har viljen til at finde de penge, der skal til for at finansiere de nye globale verdensmål for en bæredygtig udvikling,” siger Lars Koch, politik- og kampagnechef hos IBIS.

IBIS og Eurodad mener, at FN-topmødet om udviklingsfinansiering er en unik chance for at gøre noget ved det globale finansielle system, som hvert år koster både udviklingslande og udviklede lande milliardtab i skat. Penge, som kan være med til at finansiere vejen til en bæredygtig udvikling og afskaffe ekstrem fattigdom.

”Efter flere år med fortsat fattigdom og eskalerende ulighed er det nu, at vores politiske ledere må forpligte sig til at reparere det sammenbrudte finansielle system. Vi ønsker derfor, at FN-topmødet leverer økonomisk retfærdighed for verdens fattigste,” siger Tove Ryding, Chef for international skattepolitik og udviklingsfinansiering hos Eurodad.

Fælles planer

Konferencen i København giver civilsamfundsaktivister mulighed for at diskutere finansielle systemer og udvikling med politikere og eksperter, og giver plads til at lægge fælles planer for de næste tre måneder, hedder det i pressemeddelelsen.

“Danmark har længe været ledende i kampen mod global fattigdom, og vi er derfor glade for, at vi kan invitere organisationer fra hele verden til København, og herfra presse danske og globale politikere til at nå frem til en ambitiøs international aftale der kan stoppe brugen af skattely, styrke bæredygtige privatsektorinvesteringer og definere målet med udviklingsbistanden i fremtiden,” siger Lars Koch fra IBIS.

Konferencen finder sted fra 5. – 7. maj på Borups Højskole, Frederiksholms Kanal 24, 1220 København.

Journalister er velkomne til at deltage i konferencen tirsdag den 5. maj fra kl 14.00 til 17.30 eller onsdag 6. maj fra kl. 9.00 – 9.45 eller/og fra kl. 14.00-15.00.

Konferenceprogram og liste over talere fra hele verden kan findes her.

Topmødet om udviklingsfinansiering vil finde sted i Addis Abeba den 13-16 Juli 2015. Mere information om topmødet, som er det tredje af sin slags, kan findes her: http://www.un.org/esa/ffd/

Oplæg om resultaterne af udviklingsfinansieringtopmødet – godkendt af mere end 140 NGO’er.