Gode råd fra Ibis til regeringen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Vagn Berthelsen
Generalsekretær i u-landsorganisationen Ibis

“Globalisering – fremskridt i fællesskab”, som regeringens udspil kaldes, beskriver en lang række udviklingspolitiske prioriteringer, der er bred enighed om eller som er kendt stof.

Herunder hører selvsagt niveauet for bistanden. Det er ikke overraskende, at regeringen fastholder 0,8 procent af BNI som det beløb, Danmark vil afsætte til udviklingsbistand.

Ibis mener fortsat, at Danmark har råd til at bruge 1 krone ud af hver hundrede (1 procent af BNI, red.) til at afhjælpe den globale fattigdom i en tid, hvor den danske velstand og forbrug stiger, tilsyneladende uden at der er ved at opstå en mætningsgrad!

Flere midler ville også betyde, at nogle af de gode initiativer, som indeholdes i udspillet, ville kunne prioriteres seriøst.

Mere konkret:

Der skal udpeges i nyt programsamarbejdsland i Afrika.

U-landsbistanden skal i høj grad hjælpe de fattigste lande med at skabe forudsætningerne for udvikling, og det er rigtigt at opprioritere netop Afrika, som i særklasse er det kontinent, der har sværest ved at nå de såkaldte 2015 mål. Mål, som er fastlagt af FN for at afhjælpe den globale fattigdom. Man må så håbe, at det endelige valg vil ske efter en fornuftig dialog med de organisationer, som har et kendskab til Afrika.

Uddannelse, bekæmpelse af hiv/aids og arbejdet med reproduktiv sundhed prioriteres.

Alle områder er centrale for at nå 2015 målene, og der er behov for en særlig indsats, ikke mindst fordi USA i en række lande prøver at gennemtrumfe en politik om seksuel afholdenhed som det eneste middel mod spredningen af hiv/aids. Netop her ville der være behov for rigtig mange flere midler.

Afbindingen af bistanden gennemføres fuldt ud.

En mærkesag for Ibis som i adskillige år oplevede, at en debat om afbinding af bistanden blev tiet ihjel, selv om gevinsterne ved afbinding var overbevisende dokumenteret. Med afbinding af fødevarebistanden vil hele den danske bistand i praksis være afbundet.

Erhvervsstøtteprogrammet (Private Sector programmet) analyseres for at styrke udviklingseffekten.

PS-programmet er i flere evalueringer blevet alvorligt kritiseret for at være alt for dyrt målt i forhold til udviklingseffekten. Det er godt, at en analyse vil konkludere denne kritik og dermed forventeligt omlægge de ikke-effektive dele af denne indsats.
Det kan så samtidig undre, at der afsættes flere midler til erhvervsudvikling, før den analyse er tilendebragt. Ibis støtter i øvrigt en omlægning af denne form for støtte i retning af en indsats for at styrke erhvervsklimaet i u-landene, fordi det kan øge udviklingseffekten voldsomt.

Nedskæringen af den multilaterale bistand begrundes ikke.

Regeringsgrundlaget udtrykte også tydeligt, at konklusionen var truffet på forhånd, men man kunne som et minimum forvente, at udspillet redegjorde for, hvorfor man skærer ned på forskellige organisationer og ikke på andre.
I en tid hvor donorharmonisering og multilateralt samarbejde i øvrigt står højt på dagsordenen, kan det også undre, at man ikke vurderer mulighederne for yderligere støtte til effektive multilaterale institutioner. Der er adskillige muligheder.

Gældspolitikken videreføres og er ikke tilstrækkeligt ambitiøs.

Som Ibis har redegjort for (se www.ibis.dk) er eksportkreditgælden et sort kapitel i dansk bistandshistorie. Den danske regering burde tage det nødvendige opgør, så at gældssaneringen i u-landene betyder flere midler til u-landene og ikke blot flere penge til den danske statskasse. Men det er faktisk sådan, gældspolitikken fungerer i dag!

Endelig kan det undre, at det end ikke nævnes, at man sløjfer midlerne til at organisationerne kan lave u-landsoplysning. Nok bliver midlerne i det samlede budget, men man stopper dermed u-landsoplysning af høj kvalitet i en tid, hvor samme regerings egne oplæg peger på nødvendigheden af et stærkere globalt udsyn hos danskerne.

Yderligere kommentarer: Vagn Berthelsen, mobil: 24 40 86 40

René Jacobsen, Head of North Department, Ibis, Nørrebrogade 68B, 2200 Copenhagen N. Tlf Dir: 35 20 05 31, Ibis Tel: 35 35 87 88, Fax: 35 35 06 96, Mail: [email protected], Web: www.ibis.dk