Gorm Rye leder af nyt RUC-institut

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Onsdag den 1. november er der officiel indvielse af et nyt særligt “Institut for Samfund og Globalisering” på Roskilde Universitetscenter (RUC) og samtidig tiltræder et kendt ansigt i u-landsmiljøet, seniorforsker og dr.scient.pol. Gorm Rye Olsen, som institutleder.

Det nye institut opsluger bl.a. det kendte Institut for Geografi og Internationale Udviklingsstudier og flere i “miljøet” sætter deres håb til, at også det nye større institut vil satse overvejende på udviklingskontinenterne Latinamerika, Afrika og Asien.

Institut for Samfund og Globalisering er nemlig resultatet af en reformproces, som RUC indledte i marts, hedder det. Instituttet rummer fagene Forvaltning, Socialvidenskab, Internationale Udviklingsstudier samt Offentlig Administration.

Gorm Rye Olsen er uddannet cand.scient.pol. fra Institut for Statskundskab på Århus Universitet og blev i 1988 dr.scient.pol. samme sted på en disputats om udviklingen i Egypten, Irak og Saudi-Arabien.

Rektor for RUC, Poul Holm, udtaler om valget:

– Gorm Rye Olsen er den ideelle frontfigur for vores nye Institut for Samfund og Globalisering. Han er selv en international forsker i front og har samtidig en meget stor erfaring fra medier og lærebøger. Gorm Rye Olsen vil kunne gøre RUCs stærke viden inden for forvaltning, samfundsøkonomi og globalisering meget synlig i samfundsdebatten.

Den nu 56-årige Gorm Rye kommer fra en stilling som afdelingsleder ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) i København, hvor han er ekspert i international politik herunder EUs særlige rolle og dansk udenrigspolitik.

Han er en kendt kommentator i medierne – ikke mindst om u-landsrelaterede forhold – og har skrevet en stribe lærebøger til gymnasiets undervisning i samfundsfag, historie og geografi.

Samtidig har han en særdeles omfattende videnskabelig produktion, der tæller en lang række artikler i internationale og danske tidsskrifter. Alene sidste år udsendte han 2 engelsk-sprogede bøger på udenlandske forlag. Gorm Rye Olsen har en lang undervisningserfaring fra såvel Aarhus Universitet som Københavns Universitet.

Gorm Rye Olsen har beskæftiget sig med EUs globale rolle, EUs fælles udenrigs- sikkerheds- og forsvarspolitik. Især EUs politik over for den fattige verden i almindelighed og Afrika i særdeles står centralt i hans arbejde. Han har ligeledes en omfattende videnskabelig produktion inden for dansk udenrigspolitik med vægt på både udviklingsbistand, sikkerheds- og forsvarspolitik.

Gorm Rye Olsen har en lang akademisk karriere bag sig – med en enkelt afstikker på 2 år til centraladministrationen. Han har flere forskningsophold ved udenlandske universiteter bag sig, bl.a. i USA og Egypten og betydelig erfaring med internationalt forskningssamarbejde.

Gorm Rye Olsen siger om karriereskiftet:

– Jeg glæder mig meget til at skulle arbejde sammen med så mange dygtige og engagerede mennesker. Jeg vil heller ikke lægge skjul på, at jeg personligt ser frem til at komme tilbage til universitetet.

– Med etableringen af det nye og store Institut for Samfund og Globalisering har RUC efter min bedste overbevisning skabt et stærkt udgangspunkt for at producere kvalificeret og relevant viden, som vil placere instituttet centralt i den internationale forskningsdebat, men så sandelig også i det offentlige liv her i landet.

Gorm Rye Olsen – Selected publications:

“The cost of Non-Europe? Denmark and the Common Security and Defence Policy”, European Security, Vol. 14, No. 3, 2005, pp. 339-350
“The Africa-Europe (Cairo summit) process. An expression of “symbolic politics”, in: H. Hänggi, R. Roloff & J. Rüland (eds.) Interregionalism and International Relations, London & New York: Routledge 2005, pp. 199-214 & 322-323
Danmark, 11. september og den fattige verden, København: Columbus 2005, 128 s.
Africa and the North. Between globalization and Burlington, 2005 (co-editor)

Research related activities
Contributes analyses on current international events to Danish newspapers
Teaching at University of Copenhagen and other universities
Popular lectures to broader audiences
High schools books mainly within field of the social sciences
Comments current event in Danish media

Institut for Samfund og Globalisering har adressen:
Roskilde Universitetscenter, Bygning 25, Universitetsvej 1, 4000 Roskilde
Tlf.: 46 74 21 75, E-mail: [email protected], web: www.ruc.dk/sogl