Sex & Samfund lancerer en oplysningskampagne om betydningen af afrikanske pigers seksuelle sundhed for udviklingen i verdens fattigste lande, oplyser foreningen i sit november nyhedsbrev, der netop er sendt ud.
Det burde være en lykkelig begivenhed i enhver kvindes liv. Men sådan er det ikke i Afrika. Undersøgelser viser, at graviditet er den primære dødsårsag for afrikanske
teenagepiger.
Pigerne dør af blodtab under fødsel, graviditetskomplikationer eller
farlige aborter – som f.eks. indtagelse af vaskepulver, cykel-eger eller urter, der stikkes op i livmoderen, eller hoppen ned fra høje steder.
Dette sker på trods af, at verdens ledere i år 2000 besluttede, at alle – inklusive teenagepiger i Afrika – skal have adgang til prævention og seksualvejledning.
Det er der ikke mange, der ved i Danmark. Derfor sætter Sex & Samfund via en nykam pagne, som er målrettet de studerende, fokus på dette hovedproblem for Afrikasfremtidige udvikling:
”Det er grotesk, at et så stort udviklingspotentiale i verdens fattigste lande går tabt, fordi afrikanske teenagepiger ikke har adgang til prævention, information og basale rettigheder. Det skal der laves om på. Derfor har Sex & Samfund igangsat en oplysningskampagne “Sign of Life”, som har til formål at oplyse danske unge ogpolitik ere om problemet. Vi håber, at de lytter, så situationen kan ændres”, siger Sex& Samfunds generalsekretær Bjarne B. Christensen.
En hjertesag
Udviklingsminister, Søren Pind (V), har allerede lyttet og taget stilling:
”Piger skal ikke dø, fordi de bliver gravide. Det er uretfærdigt og en hindring for bæredygtig udvikling i verdens fattigste lande. Derfor er det for mig helt afgørende, at Danmark arbejder målrettet for at ændre situationen.”
”Det glæder jeg mig til at diskutere med danske unge, som en del af Sex & Samfunds kampagne “.
Startskuddet til Sign of Life kampagnen var en åbningsevent på Københavns Universitet
Målet er dels at gøre de unge opmærksomme på problemerne og ikke mindst potentialerne hos de afrikanske teenagepiger, dels at få de studerende til at deltage i en pændende konkurrence om emnet.
Præmien er en studietur til Kenya næste forår. I den kommende tid vil der være lignende events på flere uddannelsesinstitutioner i hovedstadsområdet.
Sign of Life kampagnen finansieres af EU og foregår sideløbende Danmark,Holland, Tyskland og Baltikum.