Af Thomas Jazrawi
Greenpeace har netop startet en kampagne mod palmeolie, men regnskovene reddes ikke af den certificerede palmeolie som Fødevareministeriets arbejdsgruppe med stor sandsynlighed vil anbefale.
Palmeolie er kendt for at gøre et særdeles stort indhug i regnskov, særligt i sydøstasien. Det vil Greenpeace forsøge at mindske gennem en ny kampagne mod den regnskovsfjendtlige olie.
Samtidigt arbejder fødevareminister Dan Jørgensen videre med en arbejdsgruppe for ansvarligt og bæredygtig import af soja og palmeolie, som daværende minister Karen Hækkerup stiftede i efteråret.
Et lykketræf for den grønne organisation? Nej, ikke rigtigt – for den løsning, som de fleste forventer bliver resultatet, vækker ikke meget glæde i Greenpeace-lejren.
Miljø-bevægelsen NOAH har i et brev stilet til føde-vareminister Dan Jørgensen (S) klaget over, at resultatet af arbejdsgruppen nærmest er givet på forhånd.
Læs NOAHs brev her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/19-02-14/noah-klager-til-f-devareministeren-over-soja-arbej
Udfaldet af arbejdsgruppen bliver ifølge NOAH sandsynligvis en aftale om at omlægge den danske import til palmeolie certificeret af sammenslutningen RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil).
Det huer ikke Greenpeace, selvom arbejdsgruppens endelige mål jo burde være det samme som Greenpeaces.
”RSPO er en for svag certificering. Kriterierne er ikke stærke nok”, siger Erika Bjureby, politisk skovkampagne rådgiver ved Greenpeace Norge.
”RSPO har forskellige niveauer af certificeringer, men selv ikke den stærkeste certificering er tilstrækkelig stærk til at forsikre, at palmeolien ikke medvirker til afskovning”, fortsætter hun.
Palmeolie – den store regnskovsrydder
Fødevareministeriets arbejdsgruppe er stiftet for at komme de massive problemer til livs, som dansk import af soja og palmeolie forårsager.
Plantager med oliepalmer er kendt for at rydde regnskov i stor stil. Det bidrager til at øge miljøødelæggelser og CO2-udslip. Samtidigt presser det lokalbefolkninger og truede dyrearter.
Greenpeace har i kampagnen mod palmeolie særligt fokus på Sumatratigeren, der lever i de områder, hvor palmeolien breder sig med størst hast.
I den forbindelse var organisationens frivillige på Strøget valentinsdag for at give et tigerkram og infomere om kampagnen.
Der er ifølge en rapport fra Greenpeace nu kun omkring 400 eksemplar tilbage af den særlige Sumatratiger, og dette antal forventes at falde nogenlunde i takt med oliepalmernes vækst, hvis ikke der gøres noget for at forhindre det.
Ansvarligt palmeolie med tvivlsom miljøgevinst
Greenpeace Danmark deltager ikke selv i Fødevareministeriets arbejdsgruppe, men de har sendt et brev til Dan Jørgensen med et budskab om, at soja-importen bør erstattes af hjemligt dyrkede afgrøder.
Men den internationale afdeling har altså samtidigt igangsat en kampagne mod palmeolie. Et af miljøorganisationens hovedmål er at få virksomheder til at forpligte sig til ikke at anvende palmeolie, der har medvirket til afskovning.
En af de store nylige sejre var da man var med til at presse en af verdens største palmeolieproducenter, Wilmar International, til at forpligte sig på at skåne skov.
Greenpeace anmoder supermarkeder til at gå videre end RSPO og indføre en streng ikke-afskovningspolitik, da RSPO i den nuværende form ikke kan modvirke sammenhængen mellem regnskovsødelæggelser og palmeolien i vores produkter.
”Supermarkeder, der gemmer sig bag RSPO for at virke bæredygtige, bidrager ikke til at stoppe afskovningen”, siger Erika Bjureby.
Både Fødevareministeriet og WWF har argumenteret for, at certificeringsordningen muligvis bliver bedre, hvis efterspørgslen efter produkterne øges, men det er ikke godt nok for Greenpeace.
”Måske bliver kriterierne bedre i fremtiden, men det kan vi ikke vente på”, fastslår Erika Bjureby.
”Hvis den danske regering seriøst vil forhindre, at miljøødelæggende palmeolie kommer på det danske marked, bør den kræve, at danske virksomheder og sælgere som AarhusKarlshamn bryder forbindelsen med problematiske palmeolieleverandører og indfører en streng ikke-afskovningspolitik”, tilføjer hun.