Grundlægger af Dansk Tibetansk Selskab d&osl

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Tarab Tulku Ngawang Losang, tibetansk lama, forskningsbibliotekar, ekstern lektor, Hørsholm, er død 68 år.

Allerede som mindreårig blev han genkendt som den 11. inkarnation af Tarab Lama. Han fik den bedste tibetanske uddannelse ved Drepung Kloster-Universitetet, hvor han opnåede den højeste grad i buddhistisk psykologi, filosofi og metafysik, men måtte i 1959 flygte til Indien, da kineserne invaderede hans hjemland, skriver Berlingske Tidende.

Efter Prins Peters store tibetanske boggave til Det Kongelige Bibliotek inviterede biblioteket Tarab Tulku til Danmark i 1962 med henblik på at få samlingen katalogiseret og vedligeholdt.

Han virkede i mere end 30 år som forskningsbibliotekar ved Det Kongelige Biblioteks Orientalske Afdeling med ansvar for den tibetanske samling. Samtidig underviste han i tibetansk sprog og kultur ved Københavns Universitet.

Konklusionen på mange års forskning var udgivelsen i 2000 af Det Kongelige Biblioteks Catalogue of Tibetan Manuscripts and Xylographs.

I 1985 grundlagde han Dansk Selskab for Tibetansk Kultur og udvirkede som selskabets formand, at Dalai Lama besøgte Danmark i 1988 og 1991.

Tarab Tulku forestod et pionerarbejde i at formidle kernen i buddhismen og dennes filosofiske begreber til mennesker, der lever i en vestlig kultur. Og fordi han havde levet og arbejdet i Danmark i mere end 3 årtier kendte han “det vesterlandske sind” og oplevede selv de grundbetingelser, som mennesker i en moderne kultur lever under.

Tarab Tulku Ngawang Losang blev født i Tibet 27. november 1935 og døde 23. september 2004.