Gulvriste redder regnskov i Honduras

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I løbet af sommeren er 2 containere med bæredygtige gulvriste lavet af FSC certificeret ædeltræ sendt af sted fra Honduras til Danmark.

Produktionen er kommet i stand som et resultat af et usædvanligt samarbejde mellem den danske miljøorganisation Nepenthes, kooperativet COATLAHL i Honduras og COOP Danmark. Tømmeret er skovet med størst mulige miljøhensyn, samtidig med at fattige bønder har fået en merpris for træet, skriver Nepenthes i sit seneste nyhedsbrev tirsdag.

I Honduras i Mellemamerika har Nepenthes i de forløbne 2 år i samarbejde med kooperativet COATLAHL arbejdet med at fremme bæredygtig skovforvaltning og markedsføring af mærkede (certificerede) træprodukter.

Forvaltningen af de 30.000 hektar tropisk regnskov blev certificeret i september sidste år efter Forest Stewardship Council (FSC) principperne for bæredygtig skovforvaltning.

Kooperativet COATLAHL råder over utroligt smukke træsorter, men desværre er størstedelen ikke efterspurgte på det lokale marked. Det internationale marked har hidtil været udenfor kooperativets rækkevidde, idet der hverken har været den tekniske kunnen eller kontakter til at producere til det internationale marked.

COOP Danmark har udformet designs, afgivet ordrer og fulgt produktionen, mens Nepenthes har hjulpet med konkret rådgivning i alle led af produktionskæden. I regnskovene i det bjergrige nordlige Honduras fælder landsbygrupper nu ædeltræ og trækker det ud på muldyr, for derefter at forarbejde det på kooperativets primitive værksted til trendy gulvriste.

Gulvristen er designet af den kendte danske møbeldesigner Tobias Jacobsen og udført i certificeret honduransk ædeltræ. Udover at været skarpt og smukt er designet også udført med tanke på at udnytte tømmeret effektivt og er tilpasset snedkerværkstedets tekniske niveau.

Produktchef Peter Hallum fra Coop Danmark forklarer: – På denne måde skal der fældes færre træer i regnskoven og møblet kan produceres lokalt, og derfor kan COOP nu se frem til at modtage et møbel der er produceret med omtanke – hele vejen fra skoven til butikken. Gulvristene kan købes i COOP Danmarks butikker fra starten af oktober.

Samarbejdet mellem COATLAHL og COOP er kommet i stand via et Danida-finansieret udviklingsprojekt, der koordineres af Nepenthes. Landsbyerne i projektområdet består af fattige bønder, der med en årsindkomst på mellem 150 og 250 dollars lever under FNs grænse for ekstrem fattigdom. De har meget begrænsede indtægtsmuligheder, som stort set alle knytter sig til udnyttelsen af naturressourcer.

Der er store problemer med afskovning, som medfører bl.a. erosion og ringere vandforsyning. Gennem FSC certificering samt produktioner på de lokale værksteder opnår små lokale skovbrugere bedre indtjening og har derfor større interesse i, at skovarealerne forvaltes bæredygtigt.

Projektkoordinator Lasse Juul Olsen: – Der har været gennemført mange forsøg på at beskytte den resterende regnskov i Honduras, men de små lokale skovbrugeres økonomiske incitament for at forvalte skoven bæredygtigt har hidtil ikke været tilstrækkeligt stort – det bliver der nu langsomt rådet bod på.

Ved at skabe en direkte handelsforbindelse mellem de 2 kooperativer uden fordyrende mellemled er det muligt at producere et flot produkt til en fornuftig pris og samtidig betale småskovbrugerne 10-20 procent mere for det tømmer, de producerer, anfører Nepenthes.

Lasse Juul Olsen fortsætter: – Det har hele tiden været afgørende for Nepenthes at produktionen af gulvriste skulle komme de fattige producenter til gode og gavne dem, der udnytter regnskoven lovligt og forsvarligt.
 
COOP Danmark har allerede afgivet nye møbelordrer, og Nepenthes har ansøgt Danida om en 4-årig forlængelse af projektet.

Yderligere information:
Lasse Juul Olsen, projektkoordinator, Nepenthes. E-mail: [email protected]

Kontaktperson i øvrigt:
Mikkel Hooge Holck, formand for Nepenthes, E-mail: [email protected], Tlf: 22 81 58 81