Torsdag den 15. april indsamler danske gymnasieelever underskrifter til fordel for verdens fattige.
Formålet er at minde EU om at overholde løfterne om at øge udviklingsbistanden, skriver samarbejdsplatformen Concord Danmark i en pressemelding tirsdag.
Blot 6 af EUs 27 medlemslande ser ud til at leve op til det aftalte delmål for udviklingsbistand sat for 2010.
Derfor har Concord Danmark (førhen EU-NGO Platformen) i samarbejde med den internationale nødhjælpsvagthund AidWatch iværksat kampagnen “Keep your promises to the poor!”
Underskriftsind-samlingen foregår online og har p.t. omkring 1.000 underskrifter. Derudover har Concord Danmark igangsat en GoCard-kampagne på caféer og i biografer rundt om i Danmark, hvor folk opfordres til at give deres underskrift ved at sende en sms.
Den 15. april intensiveres kampagnen yderligere ved at danske gymnasieelever hjælper med at indsamle underskrifter på gymnasier og i lokalområdet.
– Vi håber, at de unge får et mere nært forhold til EU ved konkret at mærke, at de kan gøre en forskel. I dette tilfælde i forhold til verdens fattige, som lider alvorligt under EU’s løftebrud, siger Rina Valeur Rasmussen, sekretariatsleder på Concord Danmark.
Unge tænker humanitært
Motivationen for gymnasieeleverne er det humanitære fokus. De 6 gymnasier, der deltager i underskriftsindsamlingen, repræsenterer ca. 5.000 elever i alt, og over hele linjen er det ønsket om at gøre en forskel, der motiverer.
– At bruge ressourcer på at udarbejde fine mål og så ikke opfylde dem, så befolkningen er tilfreds, det er for mig helt uacceptabelt, siger Cecilie Løwert fra Rysensteens Gymnasium.
Udover Rysensteens gymnasium deltager EUC Sjælland, Århus Katedralskole, Grenå, Støvring og Maribo Gymnasium.
På EUC Sjælland er Danielle Kjerulff Funk Petersen elevrådsformand, og hun er enig med Cecilie Løwert.
– For os danskere betyder det ikke det helt store at bruge lidt tid på at gøre opmærksom på en kampagne eller at give sin underskift, men for dem, vi hjælper, betyder det en hel masse, gør hun gældende.
Det glæder Rina Valeur Rasmussen, at gymnasieeleverne har lyst til at hjælpe, da der er hårdt brug for oplysning omkring EU-landenes manglende udviklingsbistand.
Tallene på udviklingsbistand kan virke minimale, når de rigeste EU-lande f.eks. skal betale 0,51 pct. af deres årlige økonomi (BNI), men det har fatale konsekvenser, når landene svigter løfter til de fattige nationer.
Et eksempel på, hvor galt det står til, er Italien. Seneste opgørelse viser, at skellet mellem, hvad Italien skulle betale og reelt betalte i 2008, er det samme beløb som Haitis samlede BNI.
EU skrotter den mest ambitiøse fattigdomsbekæmpelse
I år er det 10 år siden, at FN erklærede de såkaldte Millennium Development Goals (2015 Målene). Det er 8 målsætninger, som alle lande i fællesskab skal kæmpe for at opnå inden 2015. Eksempler på mål er bekæmpelse af al fattigdom, skolegang for alle børn og ligestilling mellem kønnene.
Verdens største bistandsdonor EU lovede at bakke op om disse mål ved at øge landenes årlige BNI til 0,56 pct. i 2010 og 0,7 pct. i 2015.
Når EU ikke lever op til disse målsætninger, er det således ikke blot løfter internt til hinanden, der svigtes, men den mest ambitiøse indsats for global fattigdomsbekæmpelse nogensinde, hedder det.
Det første borgerinitiativ
Kampagnen Keep your promises to the poor! er lanceret som det første borgerinitiativ under Lissabon-traktaten. Borgerinitiativet åbner op for et mere direkte talerør mellem borger og EU. Kommissionen er nemlig nødt til at tage en given sag op, hvis 1 million EU-borgere har underskrevet den.
De endelige definitioner om borgerinitiativet er stadig under forhandling, men Concord Danmark har lanceret Keep your promises to the poor! under borgerinitiativets præmisser og søger således at indsamle netop 1 million underskrifter.
Når initiativet endeligt er på plads, er formålet således også at fremlægge det for EU-Kommissionen.
Yderligere oplysninger hos
Mette Winding Top, kampagneansvarlig
Concord Danmark, Fælledvej 12
Global Platform, 3. th., 2200 Kbn N.
Tlf. 36 99 05 51 og web: www.concorddanmark.dk