BOGFORUM: I weekenden inviterede Bella Centeret for første gang til årets største begivenhed for det danske bogmarked. Men fremstød for litteratur fra udviklingslande har endnu ikke fundet vejen til Amager.
Af Maria Bierbaum Oehlenschläger, kulturredaktør U-landsnyt.dk
Med 30.000 besøgende og god plads til både fordybelse, sceneinterviews og kaffepauser er det 21. Bogforum en dejlig oplevelse og dermed en stor succes. Og det er uden undtagelse blevet udråbt som sådan efter alt for mange trange år i Forum.
Undertegnede havde begivet sig af sted med litteratur fra eller om den ikke-vestlige kulturkreds, og mere specifikt udviklingslande, for øje.
Det kunne hurtigt konstateres, at ingen af de forlag eller institutioner, der særligt arbejder med at udbrede kendskab til udviklingslandes kultur – og herunder litteratur – var repræsenteret på messen.
Og vi lader den lige stå et øjeblik: Ingen var med.
End ikke Danida eller andre af de større aktører inden for udviklingsområdet havde benyttet det store udstillingsvindue til at vise de mange kulturinteresserede, hvad der sker uden for Danmark.
Stande for Den gamle By, Varde Egn og Statens Kunstråd eksemplificerede ellers, at det ikke kun er forlag, der er velkomne på messen.
Nej, det blev stort set ved et enkelt værk præsenteret hist og her.
Hold øje med Tiderne Skifter
Mens Jens Nauntofte og Lasse Ellegaard i overført betydning kæmpede om at have udgivet BOGEN om Det Arabiske Forår på dansk (henholdsvis ”Tyrannernes fald” og ”Det forrykte forår” fra november 2012), så blev forfatterinden Aminatta Forna noget af det tætteste, man kom en forfatter fra et udviklingsland.
Og britiske Aminatta Forna har kun sine rødder i Sierra Leone, mens hun selv er opvokset og bor i England.
Handlingen i Aminatta Fornas bog ”Til minde om kærligheden” er henlagt til Freetown i Sierra Leone lige efter den blodige borgerkrig. Umiddelbart vækker plottet minder om Abraham Vergheses ”Knivens æg” med afsæt i et hospitalsmiljø blandt kirurger og deres kærlighedsliv.
”Til minde om kærligheden” blev sidste år kåret som vinder af Commonwealth Prize som bedste bog skrevet på engelsk, og den er lagt klar på sofabordet.
I det hele taget stod forlaget bag Fornas roman, Tiderne Skifter, for præsentation af flere værker med interesse for et u-landskyndigt og -interesseret publikum.
Det 636 sider store værk om Congo, ”Congo – Historien om Afrikas hjerte” af den belgiske forfatter David Van Reybrouck, blev her præsenteret i oversættelse af Birthe Lundsgaard.
”Forlagene går efter det sikre i disse år,” konstateredes det i forlagets stand. ”Og vi udgiver lidt af hvert, som du kan se. Nogle for at tjene penge ind til at kunne lave mere satsede udgivelser. Det er ligesom med gyngerne og karrusellerne,” sagde hun og henviste til den gamle sang, om at man må hente det ind på gyngerne, som man har mistet på karrusellen.
Blixen spøger også på Amager
Det endnu mindre forlag Spring præsenterede en ny antologi om Karen Blixens ”Den afrikanske Farm” med titlen ”Jeg havde en Farm i Afrika – Æstetik og kulturmøde i Karen Blixens Den afrikanske Farm”, hvor især universitetsfolk bidrager med vidt forskellige analyser af kulturmødet mellem europæeren og det fremmede som imperialisme eller åbenhed.
Det er de to Blixen-specialister Charlotte Engberg og Jacob Bøggild, der har redigeret antologien, som udkom i september.
Karen Blixen har også fået sit eget kapitel i Rune Lykkebergs anmelderroste værk ”Alle har ret – Demokrati som princip og problem” netop udkommet på Gyldendal. Her polemiserer Lykkeberg over demokratiet og kampen for at bevare dette.
I Blixen-afsnittets 25 sider redegør Lykkeberg for Karen Blixens aristokratisme, bl.a. i afsnittet ”Aristokratiet i Afrika”, hvor det bliver klart, at Blixen er antidemokrat til benet.
Kun 10 minutter fra terminal 2
Man går sjældent tomhændet fra Bogforum og bestemt heller ikke denne gang, hvorfra et signeret eksemplar af Lykkebergs værk nu pryder reolen, Aminatta Fornas bog ligger klar til læsning, Congo-bogen er bestilt, og Blixen-antologien for længst er i hus.
Alligevel savnede jeg skarpere fokus på litteratur for landene i Syd – og helt personligt savnede jeg Vagn Plenges forlag Hjulet, der i mange år har tegnet sig som det eneste danske forlag dedikeret til litteratur ”fra de varme lande”, som det hedder.
Også et forlag som Korridor, der i vinters udgav en dansk-syrisk digtsamling havde været interessante at møde på messen.
Med kun 10 minutters kørsel fra Lufthavnen er det desuden oplagt at invitere flere ikke-vestlige forfattere ind i varmen på Bogforum.
Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen udtrykker det meget klart i sin anmeldelse af Bogforum, hvor han slutter med at skrive følgende:
”Kloden er fuld af spændende forfattere, også fra kulturer, der ikke minder om vores egen. Lad os få nogle flere af dem fløjet ind på Amager! ”
Omtalte værker i artiklen
Aminatta Forna: Til minde om kærligheden
Tiderne Skifter 2012
462 sider, 350 kr.
Oversat fra engelsk af Vibeke Eskesen
David Reybrouck: Congo – Historien om Afrikas hjerte
Tiderne Skifter 2012
636 sider, 399 kr.
Oversat fra hollandsk af Birthe Lundsgaard
Jens Nauntofte: Tyrannernes fald – En rejse i det Arabiske Forår
Tiderne Skifter 2012
304 Sider inkl. 16 billedark
299 kr.
Lasse Ellegaard: Det forrykte forår – Revolterne i den arabiske verden
Informations Forlag 2012
217 sider
249 kr.
Rune Lykkeberg: Alle har ret – Demokrati som princip og problem
Gyldendal 2012
371 sider
299,95 kr.
Jeg havde en Farm i Afrika – Æstetik og kulturmøde i Karen Blixens Den afrikanske Farm
Redigeret af Charlotte Engberg og Jacob Bøggild
Forlaget Spring 2012
191 sider
248 kr.