Hård kritik af Cambodjas myndigheder fra Holger K.

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den danske regering er bekymret over udviklingen i Cambodja. Det skriver udenrigsminister Holger K. Nielsen i svar til Folkekirkens Nødhjælp og Danmission, ovenpå cambodjanske myndigheders hårdhændede behandling af fredelige tekstilarbejdere, der strejkede for højere løn. Sympatistrejker i Asien.

KØBENHAVN, 30. Januar 2014: ”Den danske regering beklager den uforholdsmæssige og overdrevne brug af magt anvendt af sikkerhedspersonale, som har resulteret i fem dødsfald,” skriver udenrigsminister Holger K. Nielsen ifølge Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside i et brev til Folkekirkens Nødhjælp og Danmission.

Begge organisationer arbejder i Cambodja, og fredag den 10. januar sendte de to organisationers generalsekretærer et fælles brev til den danske regering, hvor de i kraftige vendinger opfordrede Danmark til at tage afstand fra de cambodjanske myndigheders hårde linje over for fredelige demonstranter.

Uacceptabel situation

I brevet fra udenrigsministeren slås det fast, at regeringen følger situationen i landet tæt, og blandt andet via EU vil sørge for, at de cambodjanske myndigheder får at vide, at den nuværende situation ”ikke er acceptabel”.

”Vi opfordrer alle involverede parter til at afholde sig fra vold, til at sætte sig tilbage til forhandlingsbordet og bruge alle tænkelige midler for at finde en løsning på uenighederne,” hedder det videre.

Derudover vil Danmark også rejse spørgsmålet om situationen i Cambodja til den årlige gennemgang af menneskerettighederne i Cambodja, som FN’s råd for menneskerettigheder gennemfører.

Guldæg – for fabriksejerne

Baggrunden for strejken ligger i en månedsløn på bare 100 US-dollar for arbejdere i Cambodjas eksport-guldæg, tekstilbranchen, der hvert år genererer indtægter i omegnen af 5 milliarder US-dollar.

I et forsøg på at få hævet minimumslønnen til 160 US-dollar om måneden gik tusindvis af fabriksarbejdere midt i december på gaden i protest.

Adskillige fagforeningsfolk er sidenhen blevet arresteret og flere demonstranter er dræbt i kamp med regeringens sikkerhedsstyrker.

Fagforeningerne har siden opfordret arbejderne til at ende protesterne – i håb om at mindske volden.

International kritik

Også fra internationalt hold er der udbredt kritik af den cambodjanske regerings håndtering af de fredelige – og lovlige – demonstrationer.

Sharan Burrow, generalsekretær for den internationale fagforeningssammenslutning International Trade Union Confederation (ITUC), har tidligere udtalt, at Cambodjas præsident Hun Sein skal ‘stoppe den diktatoriske undertrykkelse af arbejdernes strejke’.

I sit månedlige nyhedsbrev skriver IndustryALL Global Union, der repræsenterer 50 millioner arbejdere verden over, at fagforeninger i Thailand og Korea har demonstreret udenfor Cambodjas ambassader i protest – og i solidaritet med tekstilarbejderne i Cambodja.

Kig mod Bangladesh

Samtidig peger UNI Global Union’s generalsekretær Philip Jennings på, at kravet fra internationale mode- og tekstilvirksomheder og den bangalske regering om endog meget lave månedslønninger i tekstilindustrien førte til ‘død og destruktion’ i Bangladesh.

Cambodja tiltrådte i 1999 den Internationale Arbejdsorganisation ILO’s convention 87, der sikrer arbejderne retten til lovlig strejke for højere løn.

FAKTA:
Konflikten i Cambodja

Efter tre ugers fredelige protester valgte de cambodjanske myndigheder den 2. januar at sætte militær og politi ind mod demonstranter.

Demonstrationerne omfattede både tekstilarbejdere, der kræver mere i løn, og medlemmer af den politiske opposition, der kræver premierminister Hun Sens afgang, men det var tekstilarbejdernes demonstration, som udløste reaktionen fra myndighederne

Mindst fem demonstranter er blevet dræbt af skud og mange såret.

Mindst 23 demonstranter har været tilbageholdt i snart fire uger. Heriblandt er repræsentanter fra to af Folkekirkens Nødhjælps partnerorganisationer.

Styret i Cambodja har forbudt alle offentlige forsamlinger af mere end ti mennesker i hovedstaden Phnom Penh i et forsøg på at forhindre nye demonstrationer.