Haarder: Dansk bistand kommer længere ned i andel af BNI

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Jørgen Harboe

Regeringen sigter mod at værdisikre den danske u-landsbistand i de kommende år, sådan at den ikke mister købekraft. Men da nationalindkomsten samtidig ventes at stige, vil den danske bistand blive mindre, målt som andel af bruttonationalindkomsten, BNI.

Det sagde udviklingsminister Bertel Haarder torsdag aften under et møde i København, arrangeret af U-landsfagligt Selskab.

Det var det første offentlige arrangement, hvor den nyudnævnte minister fik lejlighed til at præsentere sin politik.

Og det gjorde han!

Bertel Haarder er både udviklings- og integrationsminister og gjorde det klart, at indsats for flygtninge i områder nær deres hjemlande vil få høj prioritet i hans ministertid.

– Prisen for dårlig integration er 2,5 gange så høj som bistand, sagde han. – Så vi kan hjælpe flere ved at hjælpe dem, før de kommer til Danmark.

Direkte adspurgt afviste ministeren ikke, at regeringen vil give efter for Dansk Folkepartis krav om at tage bistand fra u-lande, der nægter at tage afviste asylsøgere tilbage.

– Men vi vil ikke betale u-lande for at gøre det. Det vil være uretfærdigt overfor de u-lande, der tager statsborgere tilbage uden betaling, sagde han.

Som svar på et andet spørgsmål åbnede Haarder op for, at regeringen vil sløjfe kravet om, at en dansk virksomhed nødvendigvis skal have en lokal partner i et u-land, for at få støtte under Danidas Privat Sektor (PS) program.

– Jeg mødte for få dage siden Nicaraguas regeringschef. Han lagde vægt på erhvervsudvikling, men ikke på, om den skete via uden- eller indenlandske virksomheder, sagde Haarder.

Haarder bebudede også, at regeringen vil støtte handel med CO2-kvoter gennem u-landsprogrammet for blandede kreditter. Han omtalte selv kvotebetalingen som syndsforladelse og fandt den slags aflad udmærket.

Miljøpolitikken er styrket i prioriteringsplanen for udviklingsbistanden i 2005-2009 “Sikkerhed, vækst – udvikling”, som regeringen har fremlagt i forbindelse med finanslovsforslaget for 2005.

– Her konkurrerer hensynet til miljøet med hensynet til de fattigste i den danske u-landsbistand, for en del af pengene til den forstærkede miljøindsats går til Malaysia og Thailand, der ikke er blandt de fattigste u-lande. Men vi vælger altså at prioritere miljøhensynet højest, sagde Bertel Haarder.

Jørgen Harboe er journalist med Den 3. Verden som speciale og fast netvagt på u-landsnyt.dk