Danmark gav torsdag på et internationalt møde i Berlin tilsagn om et bidrag til Den Globale Fond til bekæmpelse af Hiv/Aids, Tuberkulose og Malaria på 520 mio. kr. i de næste 3 år, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.
Det danske tilsagn fremkom på en donorkonference i Den Globale Fond, som – med FNs tidligere generalsekretær, Kofi Annan og den tyske kansler Angela Merkel i spidsen – fokuserede på behovet for at styrke indsatsen for at bekæmpe de 3 sygdomme/lidelser.
Samlet resulterede mødet i tilsagn fra de forsamlede donorer fra både den offentlige og den private sektor på tæt ved 10 milliarder US dollar (53 milliarder kr).
Den Globale Fond har siden 2002 godkendt støtte til programmer i 136 lande med et samlet budget på mere end 7,7 mia. dollar. De nye tilsagn gør det muligt for fonden at øge sin støtte til bekæmpelse markant og samtidig sikre en mere langsigtet basis for dens programmer.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) udtaler:
– Hvert år dør 6 millioner som følge af disse 3 sygdomme. Det glæder mig derfor, at det lykkedes at nå et så betydeligt beløb og at sikre den fremtidige finansiering af Den Globale Fond. Den danske regering har forpligtet sig til, at den samlede danske støtte til bekæmpelse af hiv/aids i udviklingslandene i 2010 vil udgøre 1 mia. kr. om året.
– Den Globale Fond er en vigtig partner i kampen mod både aids, tuberkulose og malaria. Jeg har derfor besluttet at øge det danske bidrag til Fonden, så Danmark samlet bidrager med 520 mio. kr. i de næste 3 år.
Baggrund
Den Globale Fond blev oprettet i januar 2002 og har til formål at mobilisere øget støtte til kampen mod de tre sygdomme. Fonden støttes af frivillige bidrag fra regeringer, private fonde, firmaer og individer.
Den Globale Fond er en af de vigtigste partnere i bekæmpelsen af de 3 sygdomme og tegner sig for 2/3 af den samlede internationale støtte til bekæmpelse af tuberkulose og malaria og for mere end 1/5 af den samlede internationale indsats for bekæmpelse af hiv/aids.
Bekæmpelse af hiv/aids er et særligt prioritetsområde i dansk udviklingsbistand, og der ydes støtte dels over den bilaterale bistand bl.a. gennem støtten til sundheds-sektorprogrammer, dels via internationale organisationer.
Yderligere oplysninger hos chefkonsulent Thea Lund Christiansen på tlf. 23 38 63 39