Efter et liv i træbranchen fylder direktør Morten Bjørner, Vejby i Nordsjælland, 75 lørdag d. 1. februar 2014.
Fødselarens læreplads i en trælasthandel blev i 1955 starten på et livslagt arbejde med træ – og i øvrigt flere holmgange med miljøorganisationer.
Udstationeringer i tropetræslandene Filippinerne, Ghana og Elfenbenskysten blev grundlaget for international grossisthandel med tropisk træ.
Med baggrund i de mange rejser rundt i verden udbyggede Bjørner sit netværk. som betød inddragelse i træbranchens internationale organisatoriske virke.
Brundtland-rapporten om bæredygtighed i pagt med naturens ressourcer og den store miljøkonference i Rio de Janeiro i 1992 førte til stor offentligt fokus på bl.a. klodens sidste regnskove.
FN sendte efterfølgende sin første undersøgelses-mission afsted, som gik til Malaysia, nærmere betegnet Sarawak på det nordlige Borneo, hvor Morten Bjørner var med som den internationale træhandels repræsentant.
Senere – frem mod pensioneringen i 2009 – blev hans arbejde koncentreret på de organisatoriske opgaver som direktør for træimportørernes brancheforening, Dansk Træforening.
Slaget om havemøblerne
Det var i denne anledning, at han bl.a. stod overfor biologerne i Regnskovsgruppen Nepenthes (nu Verdens Skove), der lavede lister over forretninger, som solgte havemøbler af tropetræ uden at de var FSC-mærkede.
Her fik miljøgruppen i 2003 Datarådets ord for, at den gerne måtte sortliste virksomheder, som den ikke vil anbefale folk at handle hos.
Dermed blev Nepenthes befriet for en mundkurv, der havde forhindret organisationen i at fraråde køb af havemøbler i bestemte navngivne forretninger.
Og Morten Bjørner tog som modpart loyalt Datarådets afgørelse til efterretning: “Vi ville blot gerne vide, om listen var lovlig. Det har vi fået to svar på nu. Det er ren jura, som vi bøjer os for”, som han sagde.
Men der havde også været knubbede ord undervejs, hvor Bjørner kaldte Nepenthes liste “urimelig, mangelfuld og tilfældig”. For træ, der ikke er FSC-mærket, kunne være lige så godt, som det mærkede, mente Dansk Træforening.
Senere kom slaget om offentlige myndigheders brug af regnskovstræ.
Som bisidder for såvel udenrigs- og miljøministeriet repræsenterede Bjørner træbranchen i flere nationale og internationale sammenhænge. Og gennem to perioder var han præsident for de europæiske træhandleres organisation, UCBD, i Bruxelles.
Hans tilknytning til træbranchen er bevaret gennem deltagelse i den daglige ledelse af træsektorens fælles oplysningsplatform, Træ Er Miljø – www.trae.dk
“Halvdøv træmand”
Morten Bjørner er ikke uden selvironi og kaldte i et avisinterview for nogle år siden sig selv en “halvdøv træmand”.
Ikke fordi han ikke ville lytte til sine modparter, men fordi han lider af et personligt handicap, som han taler åbent om.
Som han har skrevet:
“Godt 40 år gammel fik jeg konstateret markant høretab. Blot at få en ”hænger” sat på ørene stred mod min forfængelighed. Mange år senere har jeg med stor tilfredshed konstateret, at mit høretab ikke udviklede sig til en hæmmende barriere på arbejdsmarkedet i ind- og udland”.
“Fra dag 1 har jeg inddraget aktørerne fra både mit professionelle og private liv i min høresituation. Et åbent positivt samspil har gjort det hele nemmere for mine omgivelser, og ikke mindst mig selv”.
Det kræver en positiv og livsbekræftende holdning til tilværelsen. Og den har Bjørner.