Håndbog i social ansvarlighed for danske virksomheder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danske virksomheder kan nu få råd og vejledning i, hvordan de kan udvise social ansvarlighed, samtidig med de driver forretning i u-landene, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.

Det sker gennem en kortfattet håndbog med gode råd og anvisninger. I håndbogen er der konkrete eksempler på, hvordan danske virksomheder arbejder med social ansvarlighed.

Her kan nævnes Aarhus United, der bidrager til at bekæmpe fattigdom i Burkina Faso samtidig med, at virksomheden forbedrer sine egne forretningsmuligheder, og Novo Nordisk, som i Indien arbejder målrettet på at komme diskrimination til livs ved at ansætte flere kvindelige medarbejdere.

Håndbogen er udgivet i samarbejde mellem Udenrigsministeriet/Danida og FNs Udviklingsprograms (UNDP) Nordiske Kontor.

Håndbogen er et dansk bidrag til det verdensomspændende initiativ “Global Compact”, der blev skudt i gang i år 2000. I dag har flere end 2.000 virksomheder tilsluttet sig initiativet. I Danmark er der 21 Global Compact virksomheder, deriblandt Lego, Danfoss og ISS.

Global Compact bygger på 10 principper for social ansvarlighed baseret på internationale konventioner for menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption, samt en opfordring til at engagere sig i de samfund, hvor man opererer.

For mange virksomheder er det svært at omsætte de internationale konventioner til konkrete løsninger i hverdagen. Her er håndbogen et praktisk værktøj, der skal gøre det lettere at få flere danske virksomheder til at tilslutte sig initiativet. Virksomhederne kan også få med rådgivning og økonomisk tilskud fra Danidas program for Offentlige Private Partnerskaber (OPP).

Global Compact skal bidrage til at sikre bedre arbejds- og leveforhold for mennesker i udviklingslandene. Samtidig kan efterlevelsen af Global Compact-principperne skærpe virksomhedernes sociale profil og skabe goodwill hos forbrugere og samarbejdspartnere.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) siger om initiativet:

– Global Compact er et meget positivt initiativ. Det er godt, at flere af Danmarks førende virksomheder går forrest i kampen for at forbedre livskvaliteten for deres medarbejdere i udviklingslandene.

– Danske virksomheder investerer stadig mere i u-landene. Jeg håber derfor, at håndbogen vil inspirere flere danske virksomheder til at tilslutte sig initiativet. Der er brug for, at vestlige virksomheder tager et samfundsmæssigt ansvar. Det viser bedre end noget andet, at økonomisk vækst også i fattige lande kan bygge på høje standarder for medarbejderrettigheder, miljø og anti-korruption, slutter hun.

Håndbogen “Implementing the UN Global Compact. A Booklet for Inspiration” i både dansk og engelsk version kan bestilles i Danidas kontor for Erhvervsinstrumenter i Udviklingsbistand eller downloades fra www.danidapublikationer.dk.

Yderlige information om Global Compact i Danidas kontor for Erhvervsinstrumenter i Udviklingsbistand, Helle Johansen tlf. 33 92 02 48 og Janne Laigaard Schneider tlf.: 33 92 02 33 eller hos UNDPs nordiske kontor, Søren Mandrup Petersen tlf. 35 46 70 83