Frederik Tillitz, U-landsnyt.dk, skriver fra Folkemødet
Folkekirkens Nødhjælp inviterede til højaktuel debat om forholdet mellem handels- og udviklingspolitik. Dansk Industri og Danida var med til at diskutere muligheder og risici ved en fælles – eller samordnet – udviklings- og handelspolitik.
Efter at Danmark har fået en minister, som både er til handel og udvikling, er en ophedet debat brudt ud om private virksomheders rolle i dansk udviklingsbistand. Kritiske røster mener, at sammenlægningen af ressort-områderne under én hat er skjult støtte til dansk erhvervsliv.
Erik Bjergager, Peter Thagesen, Henrik Stubkjær og Martin Bille Hermann. (Foto: Frederik Tillitz)
Samtidig oplever udviklingslandene i disse år høje vækstrater, og der hersker derfor stor interesse blandt danske virksomheder for at få foden indenfor på disse markeder. Der eksisterer dog stadig mange udfordringer i de fattige nationer, som må og skal løses.
Folkekirkens Nødhjælp havde torsdag på Folkemødet på Bornholm budt Dansk Industri og Danida til en debat om handel og udvikling. Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjerager var ordstyrer.
Handel er da løsningen
Arrangementets debattører var i høj grad enige om, at konstellationen imellem handel og udvikling sagtens kan samarbejde. Det kunne tilmed være en løsning på u-landenes problemer.
”Udviklingsbistanden kan ikke stå alene, hvis man vil afskaffe fattigdom i verdens fattigste lande. Vi må have flere forskellige aktører på banen og dansk erhvervsliv er en af dem,” sagde Danidas nye chef, Martin Bille Hermann.
Han blev bakket op af Peter Thagesen fra Dansk Industri, der pointerede, at det er en lille del af den samlede bistandspulje, der går til erhvervsfremmende initiativer.
”Den erhvervsmæssige indsats skal jo ikke stå alene i bestræbelserne på at afskaffe problemerne i udviklingslandene. Dette mener jeg heller ikke, at bistanden kan,” anførte han.
Tilgodese u-landenes erhvervsliv
”Vi har tidligere haft for lidt fokus på at skaffe jobs i u-landene. Behovet herfor er kæmpemæssigt. I Afrika mangler der 15 millioner arbejdspladser,” sagde Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
Han uddybede dog, at den nye ordning med én person som handels- og udviklingsminister ikke er udtænkt for at komme dansk erhvervsliv til gode.
”Vi skal jo ikke skabe jobs i Danmark. Det er i u-landene, at vi gerne skulle være med til at skabe grobund for flere arbejdspladser,” siger han.
Tidligere har manden på ministerposten, Mogens Jensen, dog klart tilkendegivet, at han i høj grad også er “jobskabelsesminister” for DANSKE arbejdspladser via samhandel med vækstøkonomierne i Den 3. Verden.
Følg med i Folkemødet på www.u-landsnyt.dk eller https://twitter.com/FrederikTillitz