Hårde anklager: Museveni vil være Tsar af Uganda

Redaktionen

Ugandas præsident,Yoweri Museveni, anklages nu for at søge at manipulere sit lands forfatningsproces med det formål at befæste sin stilling, så han kan blive siddende “i det uendelige”.

Ugandas tidligere præsident, Milton Obote, som 2 gange blev afsat af hæren og nu lever i eksil i Zambia, siger, at Musevenis “skændige ønske om at blive Tsar af Uganda nu står alle klart”, rapporterer BBC Online.

Obote er modstander af at hæve loftet over antallet af præsidentens embedsperioder, før et ægte flerparti-demokrati er bragt på plads på linje med lande som Storbritannien, Indien og Sydafrika.

De hårde anklager kommer efter, at vicepræsident Gilbert Bukenya i sidste uge fremlagde regeringens forslag for forfatningskommissionen, hvoraf det fremgik, at Musevenis styrende “Bevægelse” nu søger at få hævet begrænsningen, der siger, at en præsident kun kan sidde i 2 perioder og derefter ikke kan søge genvalg.

Såfremt dette forslag godkendes ved en folkeafstemning, betyder det, at præsident Museveni, der har haft magten siden 1986, kan stille op igen, når hans nuværende embedsperiode udløber i 2006.

Milton Obote sagde i en erklæring, at Museveni nu var “så langt ude, at han ikke længere kan skelne mellem folkets behov og sine egne snævre interesser”. Skønt iagttagere er enige om, at Obote ikke nyder større støtte inde i Uganda, har det parti, han ledede før sin forjagelse, “Ugandas Folkekongres”, UPC, fortsat mange tilhængere i de nordlige regioner såsom Gulu, og det kan udnyttes til at oppiske stemningen mod Museveni og hans styre.

En fremtrædende ugandesisk minister har allerede skarpt kritiseret den styrende Bevægelses beslutning om at søge at hæve loftet for præsidentens embedsperioder. Ministeren for “local government”, Bidandi Ssali, sagde, at han var meget skuffet over, at delegerede til en national konference for nylig ikke fik lejlighed til at diskutere det omstridte emne indgående.

Museveni og hans partisanbevægelse fejede ind i Kampala i januar 1986 og han har haft magten siden – dog først fra 1996 som folkevalgt præsident.

Samtidig gik en ny oppositionel radiostation i luften og benyttede sin første udsendelse til at bringe en båndoptaget udtalelse fra Obote, hvori han beskriver Musevenis styre som et “diktatur, der har begået omfattende massakrer og indladt sig på militære eventyr i nabolandene”.

Radio Rhino International-Africa, der sendes på kortbølge fra Tyskland, er tidligere sat i forbindelse med Musevenis førende modkandidat ved præsidentvalget i 2001, Kizza Besigye, men han har afvist enhver konnektion.

I de sidste 17 år har politiske partier i Uganda været underlagt store begrænsninger og indgår pr. definition i en slags national enhedsfront kendt som “Bevægelsen”, hvor alle ugandesere i teorien ses som medlemmer.

Efter mangfoldige år med krig, blodige etniske sammenstød og Idi Amins og Milton Obotes eskapader er systemet beregnet på at være altomfattende og enhedsskabende – altsammen for at forhindre at befolkningen igen splittes op efter religiøse og etniske tilhørsforhold.

“Bevægelsen” har sikret det engang så kaotiske land nogenlunde politisk stabilitet og stor økonomisk fremgang, men bestræbelserne på at sikre Museveni præsidentposten “i al evighed” falder næppe i god jord hos de udenlandske bistandsydere, der i så rigt mål har bidraget til genopbygningen.

Blandt donorerne står Danmark langt fremme. Uganda er programsamarbejdsland for Danida, og landet har i en årrække været blandt de største modtagere af danske u-landsmidler. Den bilaterale bistand udgjorde således 348 mio. kr. i 2002.