Helikopterskandale rammer Ugandas elite

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Ugandas regering har besluttet, at en række fremtrædende personer, deriblandt præsident Musevenis bror, generalløjtnant Salim Saleh, kan retsforfølges for korruption og misbrug af statens midler, rapporterer BBC Online fredag.

Kabinettets beslutning faldt efter, at en undersøgelseskommission havde peget på en række mistænkte, herunder præsidentens bror, som var impliceret i købet af 2 helikoptere til Ugandas militær for 5 år siden. Helikopterne, som begge var brugte og blev erhvervet af Hviderusland, viste sig i så dårlig stand, at de ikke kunne gå i luften. De kostede ikke desto mindre staten næsten13 mio. dollars – et meget stort beløb i et fattigt udviklingsland.

Ifølge undersøgelseskommissionen blev generalløjtnant Salim Saleh tilbudt en bestikkelse modsvarende 800.000 dollars af en bilforhandler og rallykører, som var ivrig efter at få kontrakten på helikopterkøbet. Kommissionen beskriver købet som “katastrofalt” for den ugandesiske statskasse.

Kommissionen anbefalede, at alle implicerede i handelen bliver stillet for en kriminalretslig domstol. Men nogle af dem, herunder præsidentens bror, kommer i stedet for en militærdomstol, hvor retsforhandlingerne er lukkede for offentligheden.

Over halvdelen af Ugandas udviklingsbudget finansieres for øjeblikket af udenlandske bistandsydere, og præsident Musevenis ønske om at afsætte flere statsmidler til militæret for at kunne bekæmpe et oprør i landets nordlige del, er ikke ubetinget faldet i god jord hos donorerne.

Ikke desto mindre står nye helikoptere til militæret øverst på præsidentens ønskeseddel – af hensyn til jagten på rebellerne i den særegne bevægelse, “Herrens Modstandshær”, LRA, i nord.

Endnu en kendt person, der skal for en krigsret, er tidligere præsidentkandidat, Kiza Besigye, der tabte til Museveni ved præsidentvalget i februar 2001, og som nu bor i udlandet. Han er tidligere oberst og var engang Musevenis fortrolige, men vendte sig mod sin mentor.

Læs også “Uganda-konflikt værre end Irak”, dato 12.11.03, under Nyt fra Den 3. Verden