Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tager på officielt besøg i Kina til september, sandsynligvis under World Economic Forums møde 9.-13. september. Besøget er en genvisit, efter at Kinas præsident Hu Jintao gæstede Danmark i juni.
Statsministeriet har inviteret topchefer fra en række af landets største virksomheder med på turen såsom Danfoss, Grundfos, Danish Crown og så vidt vides Vestas, fremgår det af flere nyhedsmedier.
Underdirektører og salgschefer fra de største danske virksomheder skal ikke regne med at komme med om bord. I Kina er det nemlig vigtigt at vise respekt, og det gør virksomhederne ved at sende topchefen.
Kina inklusive Hong Kong er nu Danmarks vigtigste samhandelspartner uden for Europa, idet vor samhandel med kineserne har været større end USA siden 2008.
Danmark har teknologier og produkter, der efterspørges i Kina.
Det er ottende gang en dansk statsminister besøger Kina. I 1974 var Poul Hartling (V) den første vestlige regeringschef, der aflagde officiel visit i Mao-Kina. I 1981 indgik Anker Jørgensen (S) aftaler med Kina om store danske statslån over u-landsbistanden.
I 1986 kom Poul Schlüter (K), i 2000 Poul Nyrup Rasmussen (S), i 2004 og 2008 Anders Fogh Rasmussen (V), mens Lars Løkke Rasmussen (V) arriverede i 2010.
Og nu kommer så Helle Thorning-Schmidt.
I mellemtiden har det økonomiske styrkeforhold ændret sig. Den økonomi, Thorning- Schmidt i dag er chef for, er en tiendedel mindre end i 2008. Til gengæld er den kinesiske økonomi blevet to gange større siden 2007.
Store erhvervsaftaler
Besøget skal bl.a. udbygge de aftaler, som blev indgået mellem Danmark og Kina i juni, da præsident Hu stod i spidsen for en handels-og erhvervsdelegation på 200 mand.
Her underskrev danske virksomheder sammen med kinesiske partnere aftaler til en værdi af 18 milliarder kr. (2,42 milliarder euro).
Verdens største containerrederi, AP Møller-Mærsks selvstændige datterselskab APM Terminals, underskrev en aftale om at bygge en havneterminal i Kina, og Carlsberg bryggerigruppen er ved at bygge et nyt storbryggeri i Yunnan provinsen.
Ingeniørvirksomheden Danfoss og konsulentfirmaet COWI underskrev aftaler om at levere et fjernvarmesystem til den kinesiske by Anshan i den nordøstlige Liaoning provins.
Kødvaregiganten Danish Crown indgik en større eksportaftale med Shineway Industry Group, Kinas største kødproducent.
Kina er i dag Danmark ottende største eksportmarked, og pr. marts i år opererede 331 danske virksomheder i det store land.