Henrik Døcker i seneste FN-overblik

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Dele af journalist Henrik Døckers internationale FN-overblik i seneste udgave af FN-forbundets elektroniske nyhedsbrev mandag bringes her:

Succes for kampagne mod illegale væbnede grupper i Afghanistan

En kampagne for opløsning af illegale væbnede grupper i Afghanistan har indtil nu resulteret i, at i alt 40.000 stykker våben er afleveret til myndighederne. Med støtte fra FNs Udviklingsprogram (UNDP) har kampagnen hidtil omfattet 70 distrikter, men skal nu udvides til yderligere 12. Det er lykkedes at få opløst 342 væbnede bander.

Kampagnen indledtes i 2005 og har virket ved, at de mange stykker våben er afleveret til de særlige modtagehold, der er formeret. Ifølge UNDP har en stribe tidligere krigsherrer nu tilsagt deres støtte til fredsskabende projekter. Til et sådant formål kan regnes, at FNs særorganisation for Fødevarer og Landbrug (FAO) har formidlet 6.000 hvedesæd til 29 landboforeninger til hjælp mod tørke og stigende priser på såsæd.

Rapport om FN-fredsstyrkers seksualforbrydelser i u-landene

FN er plaget af de seksuelle misbrug af mindreårige, som en del soldater i verdensorganisationens fredsstyrker begår forskellige steder i verden. Detaljer fremlægges i en nylig rapport fra den britiske afdeling af organisationen Red Barnet. Her er 250 drenge og piger i alderen 10-17 interviewet.

Voldtægt og andre former for krænkelser har fundet sted under FN-missioner i Burundi (2004), Sudan (2005), Haiti (2006), Liberia (2006) og Elfenbenskysten (2007). Af de i alt 748 indberetninger, FN sidste år modtog fra fredsstyrker (sammenlagt 200.000 militære og civile) drejede de 127 sig om sex. Flest fredsstyrker kommer fra u-landene, især Bangladesh, Pakistan, Indien, Jordan, Nigeria, Nepal og Ghana.

FNs fredsbevarende styrke i Elfenbenskysten forlænget

Sikkerhedsrådet har forlænget FNs fredsbevarende styrke i Elfenbenskysten (UNOCI) til 31. januar 2009. Det er afgørende, at det i lang tid udskudte præsidentvalg nu afvikles i november – og på en fri, fair og gennemskuelig måde. FN-styrken er anmodet om at forsyne landets uafhængige valgkommission med logistik-støtte ved gennemførelse af valgets første runde 30. november.

UNOCI vil medvirke til at få fastslået, hvem der er valgberettigede til et valg, der oprindelig var sat til 2005. I en resolution opfordres regeringshæren og oprørsstyrken Force Nouvelles til at udarbejde en fælles plan for en sikker afvikling af valget i samarbejde med FN-styrken og de franske styrker, der befinder sig i landet.

Også de politiske partier formanes til at gøre en indsats for den forsoningsproces, der er nødvendig, og hvorunder væbnede grupper må afvæbnes. Det hele har rødder i Ougadougou-overenskomsten indgået i nabolandet Burkina Faso, som i 2007 bragte en kortvarig borgerkrig til afslutning.

FNs fredsbevarende styrke i Somalia forlænget

Sikkerhedsrådet har forlænget den interafrikanske styrke AMISON, sammensat af soldater fra den Afrikanske Union (AU), til februar 2009. Over 8.000 civile er dræbt og én million gjort hjemløse i de mange kampe, der har påfulgt det kup, som i 1991 satte den daværende diktator, Siad Barre, fra magten.

AMISOM skulle oprindelig have været på 8.000 mand, men der er hidtil ikke sendt mere end 2.600. Pengemangel og frygt for vold og skyderier i hovedstaden Mogadishu har fået flere lande til at trække deres tilbud om tropper tilbage. FN har ikke ønsket direkte at sende fredsbevarende styrker, før freden er tilvejebragt.

Katastrofal situation i Somalia

Befolkningens levevilkår i Somalia er i kraftig forværring i takt med stigende fødevarepriserne, fremgår det af analyse fra FNs særorganisation for Fødevare- og Landbrug (FAO). Over 2,6 millioner eller 35 pct. af indbyggerne er i nød – en stigning på 40 pct. Siden januar er ca. 855.000 fordrevet fra hovedstaden Mogadishu – en stigning på 20 pct.

FAOs særlige Somalia-enhed for Nødhjælp driver på for at tilvejebringe fødevaresikkerhed med et budget på 35 mio. US dollar. Pengene går bl.a. til at opretholde besætninger på gårdene, skaffe dyrlægehjælp, såsæd, landbrugsredskaber m.v. FAO har anmodet verden om 18,4 mio. dollar til genopbygning, men har hidtil kun modtaget knap 790.000.

Ny chef for alle FNs fredsbevarende styrker

FNs generalsekretær har udnævnt den franske diplomat Alain Le Roy til chef for de fredsbevarende styrker, som over de sidste 8 år er vokset fra 50.000 til 100.000 mand. Le Roy har tidligere været FN-koordinator og regional administrator i Bosnien og Kosovo.

I alt 120 lande sender soldater til FN-styrkerne, som er spredt over en snes stater. Den største udfordring lige nu er Darfur-provinsen i Sudan, hvor FN-styrken flere gange er blevet angrebet af regeringstropper.

WFP i sving til nødstedte filippinere

Verdensfødevareprogrammet (WFP) har indledt uddeling af 400 tons ris til 96.000 filippinere, som i sommer blev tvunget bort fra deres hjem på grund af en opblussen af de 40 år gamle modsætninger mellem regeringshæren og muslimske oprørere i det asiatiske ø-riges sydlige del. Over 130.000, fordelt på 42 landsbyer, er flygtet fra deres hjem på Mindanao og andre øer efter at det kom til kamp mellem den islamiske befrielsesfront, kaldet Moro, og regeringsstyrker.

Ny uro om hindutemplet Preah Vihear på grænsen mellem Cambodia og Thailand

Der er opstået ny uro i grænseområdet mellem Thailand og Cambodia, hvor det 900 år gamle hindutempel Preah Vihear ligger, og begge lande har trukket tusinder af soldater til grænsen. Det har ulmet lige siden Den Internationale Domstol i Haag i 1962 i en kendelse fastslog, at templet ligger på cambodiansk territorium.

Uheldigvis bestemte domstolen nemlig ikke præcis, hvor grænsen mellem de 2 lande skal gå. Bilaterale forhandlinger mellem Thailand og Cambodia ventes genoptaget om kort tid. Templet blev for flere år siden optaget på UNESCOs liste over bygninger, som tilhører “Verdens Kulturarv”, men uroen har for en tid hindret turister i at nå frem til det og har samtidig bragt den turistomsætning, som det historiske tempel har affødt, til standsning.

Qatar er nu verdens rigeste stat

Ifølge en statistik fra Den Internationale Valutafond (IMF) er Qatar nu verdens rigeste stat. Emiratets 950.000 indbyggere har overhalet Luxembourg, idet de nu pr. capita har en årsindkomst på 80.870 US dollar. Men goderne for de mennesker, der bebor det 11.437 kvadratkilometer store område, er ulige fordelt: Store rigdomme er koncentreret hos de små 200.000 personer, der har statsborgerskab i ø-staten, mens flertallet af indbyggerne hører til de hærskarer af udenlandske gæstearbejdere, som betjener dem.

Sheik Hamad bin Khalifa har i kraft sin økonomiske styrkeposition mæglet mellem stridbare arabiske klaner og politiske aktører, således i Yemen og Palæstina, ligesom han generøst har sponsoreret TV-kanalen Al-Jazeera.

Djibouti i samarbejde med UNICEF og UNFPA mod kvindelig omskæring

Djibouti er det første land i verden, der har lanceret et program til afskaffelse af omskæring af kvinders kønsorganer – og det i samarbejde med FNs Børnefond (UNICEF) og FNs Befolkningsfond (UNFPA). 9 ud af 10 kvinder i den lille stat på Afrikas Horn omskæres.

Djiboutis præsidentfrue Kadra Mahamoud Haid forsikrede ved åbningen af denne aktivitet om, at Djiboutis regering havde vedtaget en lov og etableret mekanismer for at komme ondet til livs. Eller som det højtideligt hed: ”Vi har begivet os ud på en vej til sikring af sociale fremskridt bevæbnet med et redskab til at opfylde basale menneskerettigheder, og her særlig pigers og kvinders integritet og værdighed”.

Stridigheder om øer og klippeskær i Singapore-strædet bilagt

Den Internationale Domstol i Haag har tillagt Singapore suverænitet over øen Blanca/Pulau Batu Puteh og Malaysia over en række klippeskær, kaldet Middle Rocks, begge placeret i Singapore-strædet.

Verserende for domstolen er p.t. en strid om havgrænserne mellem Chile og Peru, ligesom Georgien netop har anlagt sag mod Rusland. Domstolen har siden 1946 truffet afgørelse i 140 sager, deriblandt Danmark mod Holland og Tyskland om delingen af Nordsøens fastlandssokkel og Danmarks mod Norge om udstrækningen af fastlandssoklen omkring øen Jan Mayen ud for Grønland.

Tidligere congolesisk vicepræsident anholdt som sigtet for krigsforbrydelser

Fhv. vicepræsident i DR Congo (tidl. Zaire), Jean-Pierre Bemba Gombo, er på basis af en forseglet arrestordre fra Den Internationale Straffedomstol i Haag anholdt af belgisk politi. Han er sigtet for forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser begået i DRs Congos naboland, Den Centralafrikanske Republik, Her var han leder af Den Congolesiske Befrielsesbevægelse (MLC), der i 2002-03 intervenerede i en væbnet konflikt i dette land.

Der er begrundet mistanke om at han stod i spidsen for omfattende og systematiske angreb på civile, der indbefattede voldtægt, tortur, plyndring og krænkelser af menneskers værdighed.

Bill Gates-donation skal skaffe bedre statistik fra 17 afrikanske lande

En donation på 5,6 mio. US dollar fra Bill & Melinda Gates Foundation skal medvirke til fremme af statistiske oplysninger fra i alt 17 afrikanske lande syd for Sahara. Hermed styrkes også bestræbelser på at mindske hungersnøden og fattigdommen i denne del af verden.

Donationen kanaliseres gennem FAO og omfatter følgende lande: Angola, Benin. Burkina Faso, Cameroun, Elfenbenskysten, Etiopien, Ghana, Kenya, Malawi, Mali, Mozambique, Nigeria, Rwanda, Senegal, Tanzania, Uganda og Zambia.

Det internationale Humanitære Beredskab i Danmark udliciteret til privat firma

Administrationen af Det internationale Humanitære Beredskab, som hidtil har været varetaget af det danske udenrigsministerium, udliciteres nu til det private firma NIRAS. En udlicitering blev besluttet allerede i 2007, og 4 firmaer/organisationer blev prækvalificeret til at deltage i licitationen.

Valget faldt på NIRAS, med hvilket ministeriet nu har tegnet en 2-årig kontrakt på 3,3 mio. kr. med mulighed for forlængelse på andre 2 år. Det er målet, at NIRAS skal finde egnede personer til 100-150 udsendelser om året og stå for rekruttering af nye folk til beredskabet.

NIRAS blev grundlagt i 1956 og har over 1.000 ansatte, som er beskæftiget med rådgivning vedrørende miljø, energi, byggeri, industri, forsyning m.v. Firmaet har arbejdet i over 100 lande.

Gigantisk beslaglæggelse og destruktion af narkotika

Antonio Maria Costa, direktør for FNs Kontor vedr. Narkotika og Kriminalitet (UNODC), har måttet gratulere de afghanske myndigheder for at have fundet og siden destrueret en virkelig stor fangst af ulovligt narkotika, 236,8 tons hash – med en potentiel salgsværdi på 400 mio. US dollar

NATOs styrker i det terror- og voldsprægede land bidrog til beslaglæggelsen, som gjorde behørigt indtryk på den afghanske indenrigsminister Zarar Ahmad Moqbel. UNODC skønner, at der i Afghanistan dyrkes cannabis på 70.000 hektar – en stigning på 20.000 ha fra 2006.

FAO bag storstilet såsæd-uddeling i Den Centralafrikanske Republik

FNs særorganisation for Fødevarer- og Landbrug (FAO) har i sommer gennemført én af sine største uddelinger af såsæd – nemlig til 12.500 farmere i Den Centralafrikanske Republiks vestlige del, der har været hårdt ramt af tørke og fattigdom. Der er tale om præfekturet Nana-Mambéré, hvortil forsyninger i perioder kun vanskeligt har kunnet nå frem på grund af væbnet uro.

Ny chef for FNs fredsopbygningsindsats

Assisterende generalsekretær for FN’s kontor for logistik, praktisk støtte ”i marken” (field support), amerikaneren Jane Holl Lute, er udnævnt til chef for FNs kontor for genskabelse af samfundsfunktionerne i krigshærgede lande, herunder det økonomiske kredsløb, ved fredens indtræden.

Der er nedsat en særlig fredsopbygningskommission, baseret på en fond med samme formål, og alt dette skal hun styre. Jane Lute har bl.a. gjort karriere i USAs hær, er ph.d. i politologi fra Stanford Universitet og har en juridisk grad fra Georgetown Universitet.

Nye bevaringsværdige steder på UNESCOs verdensarv-liste

FNs særorganisation for Undervisning, Videnskab og Kultur (UNESCO) har optaget en lang række nye steder på sin liste over bevaringsværdige pletter på Jorden, udtryk for vor kulturelle arv i ordets videste betydning:

Heriblandt i Den 3. Verden et tidligere slaveopsamlingssted i østaten Mauritius, et arkæologisk mindeværdigt område i Saudi-Arabien, nogle jordhuse i Kina, klostre i Iran, de malaysiske byer Melaka og George Town og nogle moser (på i alt 100 ha) i Papua New Guinea,

100 millioner moskitonet til fattige afrikanske lande

G8-landene, dvs. Storbritannien, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Rusland og USA, har besluttet at sende 100 millioner moskitonet til bekæmpelse af malaria til en større gruppe lande i Afrika. Det vil ske såvel bilateralt som multilateralt og over en årrække frem til 2010. Malaria kræver årligt én million menneskeliv, heraf 90 pct. i Afrika. FN regner med at antallet af dødsofre for malaria kan halveres frem til 2010.