Henrik Stubkjær om V-udspil: Skal vi forstå verden, må vi også være til stede

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Folkekirkens Nødhjælp hilser Venstres udspil til den fremtidige udviklingsbistand velkommen, men har også klare forbehold.

Det fremgår af en presseudtalelse fra den store humanitære organisations generalsekretær, Henrik Stubkjær, fredag.

Det hedder heri:

Venstre fremlagde torsdag et udspil til en fremtidig u-landspolitik. Oplægget rummer rigtig mange gode elementer, men rummer samtidig en uheldig og al for stram fokusering af indsatsen.

Det er flot at Venstre fokuserer på de fattigste lande – dermed holder man fast i den stærke fattigdomsorientering, som har kendetegnet dansk bistand. Det er ligeledes prisværdigt, at man har prioriteret indsatsen for at styrke civilsamfundet i modtagerlandene og dermed vist, at man sætter handling bag Danidas nye civilsamfundsstrategi.

Men den stramme fokusering på Afrika på bekostning af den nuværende indsats i både Asien og Latinamerika er uhensigtsmæssig. Skal vi forandre verden, skal vi også forstå verden – og det gør vi bedst ved at være til stede på flere kontinenter.

Med det øgede fokus på samarbejde og koordinering mellem donorlandene vil udviklingsbistanden i fremtiden komme mere til at dreje sig om, hvad vi er gode til, end hvor vi er.

Danmark er anerkendt for sit arbejde med landbrugsudvikling og miljø. Og vi er kendte for arbejdet med menneskerettigheder og demokrati.

I fremtiden vil der blive brug for endnu større specialisering, og der vil der netop være en stor synergieffekt ved at være til stede på flere kontinenter.

I en række lande i både Asien og Mellemamerika har vi fra dansk side opnået stærke resultater indenfor demokratiopbygning og støtte til marginaliserede grupper såsom de kasteløse i Indien, indianerne i Guatemala og udsatte befolkningsgrupper i Burma.

En udfasning fra disse lande nu vil være meget uheldigt, da vi har en åbenlys rolle at spille.

I oplægget fokuserer Venstre på 2 sektorer, nemlig fødevaresikkerhed og erhvervssektoren.

Begge områder finder vi relevante, men mener dog også at demokratisering bør være en markant del af vores indsats.

Endelig bakker vi helt op omkring prioriteringen af frihandel. Skal vi bringe Afrika og andre kontinenter på fode, vil det kræve en mere retfærdig handelspolitik, end vi har i dag, slutter Henrik Stubkjær.