Herluf W. Hansen blir 80

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ambassadør Herluf W. Hansen, Lyndby i Hornsherred, fylder 80 mandag d. 20. oktober 2014. 

Fødselaren optræder fortsat som debattør og var en af de 22 eks-ambassadører, som i december 2005 kritiserede dav. statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) kontroversielle beslutning om ikke at ville mødes med ambassadører fra de muslimske lande under krisen om Muhammed-tegningerne.

I februar 2006 stod han ud på en personlig rundrejse i Mellemøsten, hvor han undskyldte for Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. 

Undskyldningen gav han både i medier og til indflydelsesrige personer, han i kraft af sin tidligere stilling kunne få adgang til.

Det faldt ikke i statsministerpartiets smag: “Det er dybt beklageligt og meget lidt hjælpsomt i den aktuelle problematiske situation”, sagde Venstres udenrigsordfører, Troels Lund Poulsen, dengang.

Interviewet i Algeriet

Herluf W. Hansen var ambassadør i Algeriet og Tunesien fra 1991 til 2000 og det var netop de to lande, han drog til – for at give den undskyldning, som den danske regering ikke ville.

Han blev interviewet af avisen El Watan i Algeriet under overskriften ‘Tidligere dansk ambassadør i Algeriet undskylder tegninger’. Historien om eks-ambassadøren stod lige ved siden af et interview med Fogh Rasmussen, der også var på avisens forside.

I interviewet forklarede Herluf W. Hansen, at hverken den danske regering, danske virksomheder eller danskerne som sådan kan stilles til ansvar for, at Jyllands-Posten bragte de 12 Muhammed-tegninger.

“Chefredaktøren, der tillod, at karikaturtegningerne blev trykt, har begået den fejl at sætte lighedstegn mellem muslimer og fundamentalister, men det er der nogen i Danmark, som ikke har forstået endnu”, sagde han til avisen.

“Jeg er rejst ned på privat initiativ. Hvis jeg kan gøre noget for at hjælpe, så er det vel min borgerpligt”, lød det og videre: “Formålet med min rejse er at få stoppet denne her forbandede krise. Jeg kan gøre noget ved som dansk borger at undskylde, at jeg har såret dem, og ved at forklare situationen i Danmark”.

Med i Liberalt Centrum

Det var ikke første gang, dagens fødselar var i strid med Venstres partitop efter at han blev medlem af partiet allerede i gymnasiet og stiftede Liberale Gymnasiaster på fødeøen Bornholm.

Som Thorkil Kristensen-støtte var han medstifter af Liberal Debat, medforfatter til bogen “Unge Liberale” i 1964 og aktiv i partiet Liberalt Centrum, der blev stiftet året efter.

Oprøret løjede dog af, da LC hurtigt gled ud af Folketinget (i januar 1968) og partiets drivende kraft, Niels Westerby, insisterede på dets nedlæggelse. Herluf W. Hansen vendte tlbage til Venstre som folketingskandidat i Næstved-kredsen.

Mere om Westerby og det u-landsvenlige LC (1965-1969) på http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/maerkedage/westerby-fylder-rundt-foerst-ude-med-1-procent-maa 

BEMÆRK BEMÆRK Der kan desværre optræde en fejl i koden, så man skal fjerne %C2%A0 efter procent-maa for at få telegrammet frem.

Politisk har dagens fødselar senere bevæget sig fra Venstre mod venstre og var bl.a. aktiv for at få valgt SF-eren Mette Touborg som borgmester i hjemkommunen Lejre på Midtsjælland.

I diplomatiet siden 1959

Herluf W. Hansens diplomatiske karriere blev indledt ved ansættelse som aspirant i udenrigsministeriet umiddelbart efter han var færdig som cand.jur. i 1959.

Her var han siden bortset fra en afstikker til det dav. handelsministerium og nogle år som universitetsadjunkt på Københavns Universitet.

Han var ambassaderåd i Oslo og Dublin og fik indimellem titlen som ekspeditionssekretær.

Han steg i graderne og blev udnævnt til kontorchef i 37. lønramme i 1988 og tre år efter kom udnævnelsen til ambassadør i de to arabiske lande, hvor han var indtil 2000, dog med bopæl i København fra 1997.

1997-2000 var han tillige Danmarks repræsentant i Euro-Middelhavssamarbejdet. I 1994 blev han ambassadør for “KulturBornholm”.

I dag lang tid efter pensioneringen optræder han fortsat som debattør og har på det seneste ytret sig om forholdet til Israel, udlændingepolitik og grænsekontrol.

Herluf Werner Hansen er gift med Louise Pauline Hansen, far til tre og bedstefar til syv.