Verdens højeste snedækkede tinder i Himalaya har ikke mistet noget is i det seneste årti, skriver britiske “The Guardian” ifølge DR online torsdag.
Opdagelsen har overrasket forskere, der hidtil har regnet med, at omkring 50 milliarder ton smeltevand blev udgydt hvert år og ikke erstattet af nye snefald. – Det er et meget uventet resultat, siger glaciologprofessor Jonathan Bamber fra Bristol University.
Undersøgelsen er den første til at kortlægge alle verdens gletschere og blev muliggjort ved hjælp af satellitdata, hvor tidligere undersøgelser om isen er foretaget på Jorden.
Afsmeltningen af Himalayas gletschere skabte stor kontrovers tilbage i 2009, da en rapport fra FN’s klimapanel fejlagtigt oplyste, at de ville forsvinde i 2035, i stedet for 2350.
En af forskerne bag den nye viden gør det dog klart, at smeltning af iskapper og gletschere rundtomkring i verden fortsat et alvorligt problem.
– Vore resultater viser, at vi mister en stor mængde vand i verdenshavene hvert år. Folk skal være lige så bekymrede for smeltning af verdens is, som de var før, siger professor John Wahr fra University of Colorado.
Forskerne understreger, at de lavtliggende gletsjere i de asiatiske bjergkæder – døbt “den tredje pol” – smelter og er på vej til at forsvinde.
– De nye data betyder ikke, at problematikken omkring klimaændringer er overdrevne. Det betyder, at der er en meget større usikkerhed om isen på bjergkæderne i Asien, end vi troede. Overordnet går alle observationer af Jordens is – permafrost, arktisk, havis, snedække og gletschere – i den samme retning, understreger John Wahr.