Kumbh Mela er sanskrit og kan oversættes til ”urnens fest”, mere konkret en festival for ”udødelighedens nektar”. Melaen er bygget op over en gammel hindu-myte om kampen mellem halvguder og dæmoner om den såkaldte udødelighedens nektar.
I myten beskrives det, hvordan dråber af denne livsgivende nektar faldt på de fire mest hellige steder i hinduismen, nemlig byerne Allahabad, Haridwar, Ujjain og Nasik.
Festivalen ihukommer derfor sin mytologiske fortid ved hvert år at rotere mellem disse hellige spots og tiltrækker i den forbindelse Sadhus (Indiens hellige mænd) fra hele subkontinentet.
Flirten med døden
Sadhuerne kan kendes på deres saffran-farvede klæder og berømte Vibhuti aske som de smører sig ind i. Asken er et tegn på sadhuernes flirten med døden og livets forgængelighed og disse naga babas (slangefædre som disse også kaldes) ønsker netop at blive adskilt fra den materielle verden.
Festivalens hovedattraktion er at se sadhuerne tage deres karmisk rensende, rituelle bad i Godavari-floden, en udløber af Moder Ganges, som i dag er en af verden mest forurenede floder.
Efter at både Sadhuerne og resten af festivaldeltagerne har tage et dyp i det hellige vand, samles der vand på flaske, som bringes til venner og familiemedlemmer, der ikke kunne deltage.
En kvinde på 70 forklarede ved en tidligere lejlighed ifølge religion.dk, at festivalen er en stor religiøs oplevelse for inderne, og at hun ved melaen i 2007 rejste hele natten fra delstaten Madhya Pradesh i det centrale Indien, for at vaske sig i det rituelt rensende vand.
”Det var en guddommelig oplevelse, det er som at være ét med Gud, når man sænker sig ned i det hellige vand. Er det Guds vilje vil jeg også komme her til den næste festival”, sagde den 70-årige kvinde.
Melaen har i alt 7 badedage som er astrologisk bestemt, hvoraf den næste Shravan Purnima finder sted lørdag den 29. august.
Den seneste Mela foregik i 2013 og samlede godt og vel 80 mio. mennesker. Ud af dem tog 30 mio. det rituelle bad på én og samme dag.
Festivalen er i dag så stor at den langt overgår muslimernes pilgrimsfærd Haj.
Festivalen begyndte den 14. juli og varer frem til 25. september.
Find mere information på festivalens officielle hjemmeside Kumbhamela.net