Historisk omlægning: Folkekirkens Nødhjælp fjerner 66 stillinger

Forfatter billede

En af Danmarks største nødhjælps- og bistandsorganisationer, Folkekirkens Nødhjælp, nedlægger omkring hver 10. stilling, lukker to landekontorer og skærer dybt i antallet af projekter – også arbejdsfelterne er i spil, selv indsatsen mod hiv/aids. 

Foto: Folkekirkens Nødhjælp

Generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen understreger onsdag overfor U-landsnyt.dk, at “vi sparer ikke pengene væk, de havner ikke i kassen. Hensigten er at sende dem direkte ud at arbejde i modtagerlandene. Det er dét, vi gerne vil frigøre flere midler til – ikke til at forhøje egenkapitalen”.

Nødhjælpen skriver i onsdagens pressemeddelelse, at den fornyede fokus på kerneopgaver frigør 15 mio. kr. til nødhjælp og bekæmpelse af sult. 

Omlægningen betyder, at man siger farvel til 66 medarbejdere, svarende til omkring hver tiende stilling over en tidshorisont på to år.

Lukning af landekontorerne i Honduras i Mellemamerika og Kirgisistan i Centralasien indebærer, at man kan spare 28 stillinger (årsværk). Udfasningen foregår over to år.

Af de resterende 38 stillinger, der berøres, nedlægges halvdelen på hovedkontoret i Nørregade i Københavns centum og resten på de tilbageblevne 10 landekontorer verden over.

Det er den største personalemæssige nedskæring i Nødhjælpens mere end 90 år lange historie, der begyndte i 1922.

Medarbejderne så slides

Birgitte Qvist-Sørensen siger til U-landsnyt.dk, at de første afskedigelser fandt sted tirsdag og de øvrige vil blive eksekveret over de næste 24 måneder.

Omstruktureringen sker på baggrund af en organisations-gennemgang forestået af det internationale konsulentfirma Boston Consulting Group (BCG).

Birgitte Qvist-Sørensen oplyser på forespørgsel om udlevering af firmaets rapport, at der “ikke findes nogen hemmelig rapport”.

“Firmaet arbejder med slides, som blev vist og gennemgået for vore medarbejdere på hovedkontoret her onsdag og nu sendes ud til lokalkontorerne pr. video”.

Slides og andet materiale vil være tilgængeligt for medarbejderne, men ikke for offentligheden generelt af “konkurrencehensyn”.

Også hiv/aids-bekæmpelsen er i spil

Fremover vil udviklingsarbejdet være koncentreret i Afrika, Mellemøsten og Asien – altså når udfasningen af arbejdet i Honduras og Kirgisistan er tilendebragt.

I pressemeddelelsen står, at organisationen ”har besluttet at fokusere på sine kernekompetencer for at blive endnu dygtigere rundt om i verden”.

Man skærer derfor ned på arbejdsfelter ”for at blive endnu mere effektiv i de områder af verden, hvor organisationen gør mest nytte for verdens fattigste”, lyder det videre.

Folkekirkens Nødhjælp vil med forbehold for godkendelse i organisationens øverste Råd ikke længere have bekæmpelse af hiv/aids som særligt arbejdsområde.

Fremover fokuseres på nødhjælp, bekæmpelse af sult, på styrkelse af demokrati og menneskerettigheder og på sikre lokalsamfund, herunder minerydning.

Fra et mylder af projekter til et mindre mylder

Projektmængden er stor og her skæres solide lunser væk. Mængden vil falde med 37 procent – eller fra nu 363 projekter til 227 om to år.

Især småprojekterne skæres der i. De falder fra 139 til blot 53 – med andre ord til pænt under det halve.  

Samtidig indskrænkes antallet af partnere verden rundt fra 293 i dag til 214, også her et markant fald.

Dertil kommer, at man samler dele af økonomistyringen af kontorerne rundt om i verden.

”Vi skal gøre det, vi er bedst til. Derfor vil vi have færre projekter i færre lande. Men i de lande, hvor vi er bedst, vil vi udføre endnu mere arbejde i større skala for verdens fattigste,” anfører generalsekretæren i pressemeddelelsen.

Nødhjælpen omsatte for 590 mio. kr. i 2014. Den hjælp vil ifølge planen i 2022 være vokset til 875 millioner.

Foto: Folkekirkens Nødhjælp

Den nye “general”

Birgitte Qvist-Sørensen, der nu svinger kosten i Folkekirkens Nødhjælp, blev konstitueret som generalsekretær efter Henrk Stubkjær i oktober og tog over som “general” i december. 

Før da havde hun i fire år ledet organisationens internationale afdeling (efter Christian Friis Bach) og forinden var hun social- og sundhedsdirektør i Helsingør Kommune, hvor hun var chef for en forvaltning med 1.600 ansatte.

Hun forestod her personalebesparelser for at opfylde regeringens sparerammer for kommunerne. Men gennemførte også store effektiviseringer, bl.a. i ældreplejen med udlægning af kompetencer og andre medarbejder-motiverende tiltag.

I Nørregade har hun ikke spildt tiden, siden hun satte sig i chefstolen. Konsulentfirmaet kom på banen stort set samtidig med hun blev ansat af en enig bestyrelse.

Læs mere om Birgitte Qvist-Sørensen