Den Afrikanske Union fyldte 50 år lørdag og det blev ikke mindst markeret i Etiopiens hovedstad Addis Abeba, for det var her, unionen blev grundlagt i 1963 og ifølge en dansk Afrika-kender er der lyse tider på vej for Unionen, skriver DR online.
Unionen blev oprettet for at få et fælles forum for de mange nye afrikanske stater, der smed deres koloniherrer på porten i den periode, fortæller Holger Bernt Hansen, der er professor emeritus på Center for Afrikastudier på Københavns Universitet.
“En af de grundlæggende ideer var panafrikanismen, altså at de nu skulle stå sammen for overhovedet at realisere friheden og kæmpe mod forsøg fra kolonimagterne på at komme igen”, siger han til P1 Morgen og uddyber:
“Det var især Ghanas første præsident, Kwame Nkrumah (1909-1972), som var den store fanebærer, og som i øvrigt havde levet i USA og derfor i høj grad tog modellen fra USA og tænkte, at nu skulle Afrika være Afrikas Forenede Stater for at opnå slagkraft i det internationale system”.
Startede som snakkeklub
Men så slagkraftig blev unionen langt fra. Den Afrikanske Union, eller Den Afrikanske Enheds-organisation (OAU), som unionen hed dengang, opstod i ævl og kævl og uenighed om, hvor hurtigt man skulle gå frem.
Unionen måtte således ikke blande sig i de enkelte staters indre anliggender, og det var i høj grad medvirkende til, at OAU blev født som en snakkeklub frem for en slagkraftig spiller på verdensscenen.
“Man kunne snakke sammen, mødes og opfordre hinanden, men man kunne ikke sætte noget som helst ind for, at landene skulle opfylde de tanker og de regler, der nu lå i samarbejdet”, siger Holger Bernt Hansen.
Afrika var også en slagmark i Den Kolde Krig, Først da Muren faldt, og Den Kolde Krig hørte op, var vejen derfor banet for, at nye ideer kunne brede sig i samarbejdet.
“Der startede en reformproces, som blev tilendebragt i 2002. Man lagde navnet om til Den Afrikanske Union (AU), som i meget høj grad blev modelleret på EU’s model. Man lavede f.eks. en Afrikakommission, der lige som EU Kommissionen har en formand og forskellige organer, og som derfor har noget slagkraft”, anfører den nu 78-årige professor, cand.theol. og dr.phil. og fortsætter:
“Det andet – og nok helt afgørende – var, at man ophævede princippet om, at man ikke måtte blande sig eller gå ind og påvirke de andre stater indefra, også når det begyndte at gå galt med kupforsøg og lignende, som man har haft rig erfaring med i Afrika”.
Nye tider, nye muskler
Den omlægning har betydet, at Den Afrikanske Union i dag kan sende tropper ind i et medlemsland, hvis der er uro.
Det bedste eksempel på sådan en intervention er Somalia, hvor FN tidligere har spillet fallit i forhold til at bremse borgerkrig og anarki.
“For tre-fire år siden kom der en styrke af soldater under Den Afrikanske Union og med dens mandat. Og den styrke har vist sig at være meget slagkraftig overfor Al Shaabab, og det har nok været her, hvor man må sige, at Den Afrikanske Union har kunne vise, at den kunne gøre noget på det sikkerhedsmæssige og fredsskabende område i Afrika”, siger Holger Bernt Hansen.
“Det er ikke gået lige godt andre steder, men der er i hvert fald kommet nye fremgangsmåder ind i billedet her. Det gælder i øvrigt også på hele demokratiseringsprocessen i Afrika, som man også må rose AU for”.
“Når der er kup i de forskellige lande, så sender man en mission, der går ind og skubber på for, at landet igen hurtigst muligt skal styres af de civile myndigheder efter forfatningen. Sker det ikke, er man ikke bange for at suspendere landet fra unionen, beretter Holger Bernt Hansen.
Lys fremtid for fødselsdagsbarnet
Han spår den nye og mere slagkraftige union en lys fremtid – også fordi omverdenen er begyndt at tage den mere seriøst som medspiller på verdensscenen, fordi AU har bevist, at den kan finde afrikanske løsninger på afrikanske problemer.
“Den vil finde sin plads i, at den ikke kun retter sig efter, hvad der sker i Washington eller Europa, men i højere grad prøver at løfte sig op og finde sin egen plads i den nye verdensorden. Hertil kommer også, at man med sine økonomiske vækstrater siger, at dette er på vej til at blive det afrikanske århundrede – og ikke længere det asiatiske”.
“Det er nok her, man vil se Den Afrikanske Union spille med musklerne fremover”, konkluderer Holger Bernt Hansen til P1 Morgen.
Læs mere om Holger Bernt Hansen på
http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/holger-bernt-blir-75
Se mere om AU på
http://en.wikipedia.org/wiki/African_Union