Hans undersøgelse – som hans egen FN-organisation ikke ville publicere – sætter store spørgsmålstegn ved om 2015-målene overhovedet har sat fart i den globale udvikling, eller om den allerede var godt i gang, før målene blev lanceret for 13 år siden. Har FNs 2015-mål haft nogen accelererende indvirkning på den globale udvikling, siden de blev lanceret i 2000? Det spørgsmål har en statistiker, ansat i UNFPA – FNs Befolkningsfond, stillet sig selv. Han satte sig for at undersøge sagen og brugte to måneders orlov på at forsøge at nå til bunds i sagen. Det korte svar er ifølge statistikeren, Howard Friedman, nej. I artiklens abstact hedder det bl.a.: ”The general result was that there was no trend in statistically significant accelerations in the MDG indicators after 2000.” Hans artikel er nu offentliggjort af andre kanaler efter at UNFPA afslog at publicere den. Det skriver netmediet US News tirsdag. Ifølge US News tager en talskvinde for FN afstand fra Friedmans konklusion og siger at de ”ikke repræsenterer FN eller UNFPAs synspunkter.” Friedmans motivation for at undersøge 2015-målenes virkning stammer ifølge ham selv fra samtaler han og nogle af hans kollegaer har haft om, hvor mange midler, der er blevet brugt på 2015-målene og post-2015-målene uden at der er foretaget analyser af målenes virkning på den globale udvikling. Han undersøgte derfor en række statistiske indikatorer, der måler fremskridtene mod de otte 2015-mål. Omkring halvdelen af indikatorerne, han undersøgte, viste ingen acceleration fra 1992 til 2008 og omkring en tredjedel af indikatorerne viste acceleration før 2015-målene blev lanceret i 2000. I en kommentar til Howard Friedmans artikel, siger Charles Kenny, der er senior fellow ved Center for Global Development, at den minder os om at vi skal være forsigtige med at tro, man bare kan speede en udvikling op. Man kan læse hans bemærkelsesværdige konklusioner i artiklen ”Causal Inference and the Millennium Development Goals (MDGs): Assessing Whether There Was an Acceleration in MDG Development Indicators Following the MDG Declaration”. Den hentes på http://mpra.ub.uni-muenchen.de/48793 Mere om de otte 2015-mål på http://2015.dk
Relaterede artikler
Fondene betaler – nogen kvaler?
“Rigtig mange fonde kan godt lide at bruge deres penge på ting, hvor de kan være sikre på, hvilke resultater…
De sidste vindere af Nairobi-prisen er fundet
Efter 48 års virke lukker og slukker Nairobi-klubben med tildelingen af to ærespriser til henholdsvis Dansk PEN & Mille Rode…
Nødråb fra et presset civilsamfund: “Vi svigter vores ansvar”
Ved Morten Nielsen på vegne af 86 danske mindre udviklingsorganisationer (se bunden af indlægget) Vi svigter civilsamfundsorganisationerne i det Globale Syd.…
Uden mærkbare resultater kan næste valg blive enden på den store fredsaftale
Merete Hansen er selvstændig konsulent og Mogens Pedersen har været Danmarks ambassadør i Bolivia og Colombia, foruden i flere afrikanske…
Klassisk udviklingspolitik er også pragmatisk
Det polske Europa-Parlamentsmedlem Robert Biedron fra Socialist-gruppen er næstformand i det udviklingspolitiske udvalg. Hvad bliver din gruppes fokus i den…
Danske gymnasielever støtter Zimbabwes glemte unge: ”Vi forsøger at blive hørt, men ingen hører os”
Den 20. november holder Danmarks gymnasieelever fri. Eller, fri fra skole, i hvert fald, når oldtidskundskab og matematik for en…
Gymnasieelever gik glip af besøg fra Kenya: “Visum-afslag viser, regeringen ikke tror på ligeværd med Afrika”
Svendborg Gymnasium var en af de danske uddanelsessteder, der gik glip af et besøg fra Kenya i august. En gruppe…
Chef i største ngo fra det Globale Syd: „Det er på tide at give mere plads til organisationer, der er tættere på problemet”
”Mange velgørende organisationer er meget formålsdrevne, men ikke særlig ambitiøse. BRAC er indbegrebet af grundlæggerens kultur, idet vi er missionsdrevne,…
Klimakrisen er en sundhedskrise
Mette Lybye, sekretariatsleder for Alliancen for Global Sundhed, Lars Christian Østergreen, direktør for AIDS-Fondet, & Majbrit Berlau, generalsekretær for Sex…
Ny international chef i Dansk Folkehjælp
Dansk Folkehjælp udvider den internationale afdeling med Niels Vestergaard Knudsen i en nyoprettet chefstilling. 48-årige Niels Vestergaard Knudsen kommer til…
Valutafondstildelinger gik til rige lande uden behov, ikke til de fattige og forgældede
Verdens fattigste lande mangler ikke blot penge til klimaindsatser. De mangler generelt både fremmed valuta og lånemuligheder, og de er…
Klimarådgiver på vej til COP29: ”Hvorfor taler vi SÅ meget om det individuelle klimavalg?”
Katrine Ehnhuus er seniorrådgiver i Mellemfolkeligt Samvirkes Center for Bæredygtig Finans. Hvad fylder i dit arbejde lige nu? ”Mit arbejde…