IBIS: Blandede bolcher i VKs plan

Forfatter billede

Bistands- og solidaritetsorganisationen IBIS skriver i en presseudtalelse fredag om VK-regeringens udspil til en ny strategi for dansk u-landsvirke, at det “overordnet er positivt, at regeringen vil fokusere på frihed fra fattig-dom og give de fattige ressourcer til selv at forandre deres situation”.

Strategi-udkastet har “mange spændende visioner og IBIS ser frem til en tættere dialog om udmøntningen af strategien, end der har været i udformning af papiret… IBIS hilser også velkomment at regeringen vil tage større risici med bistanden, f.eks. i skrøbelige stater”, hedder det videre.

Men der er også mange tidsler i oplægget, ifølge IBIS.

Uddannelse:
Man må læse stra-tegien som, at ud-dannelse generelt nedprioriteres. Der mangler i høj grad finansiering til uddannelse og Danmark har gode erfaringer og meget at byde på.

Strategien priori-terer økonomisk vækst og udvikling af den private sektor. En rask og veluddannet befolkning er ifølge alle erfaringer fundamentet for dette.

Ministeren har aflyst en dansk bilateral indsats indenfor uddannelse og vil i stedet prioritere Verdensbankens ’Fast Track Initiativ’ (FTI). Dette initiativ kaldes desværre ’Slow Track’ fordi det kun har fordelt 270 millioner US dollars ud af de 1,3 milliarder, der er til rådighed for perioden 2004 – 2011.

Samtidig dækker FTI meget snævert (p.t. er 5 lande hovedmodtagere og kun primær uddannelse prioriteres) hvilket betyder, at f.eks. Afrika Kommissionens prioritering af de håndværksmæssige uddannelser ikke dækkes.

På trods af de reform tiltag, der er i gang med FTI, er der fortsat brug for en direkte og stærk dansk indsats indenfor uddannelse i et samspil med FTI.

Latinamerika:
Latinamerika er en frontlinje i kampen for frihed, demokrati og menneskerettigheder for fattige mennesker. Lige netop i Nicaragua er demokratiet under pres. En strategisk indsats dér – nogle gange uden om regeringen, med støtte til civilsamfund og andre uafhængige institutioner – kan gøre en markant forskel.

Derfor skal Danmark i Latinamerika fortsat støtte fattige menneskers kamp for demokrati og udvikling, over for de magteliter, der fastholder Latinamerika i ulighed.

Privat sektor:
Økonomisk vækst er en forudsætning for udvikling og fattigdomsbekæmpelse. Bistand til den private sektor skal fokusere på at skabe rammerne for økonomisk vækst, og der skal være et klart sigte på at skabe beskæftigelse.

Det erklærede mål om at støtte små og mellemstore virksomheder er fornuftigt. Det bliver vigtigt at følge udmøntningen af strategien, således at bistandspenge bruges til indsatser, som markedet ikke selv kan klare.

IBIS er yderst tilfreds med strategiens målsætning om at styrke u-landenes skattesystemer. Det er vigtigt at u-landene på den lange bane selv kan finansiere bl.a. uddannelse og sundhed. Danmark kan gøre en vigtig indsats, også ved at støtte internationale tiltag mod skattely og illegale finansielle overførsler.

Klima:
Der afsættes ikke ekstra midler til at håndtere klimakatastrofen. Det er mod de danske løfter fra Klimakonferencen i København om at give penge til u-landenes håndtering af klimakatastrofen ud over bistandsmidlerne.

Klimaforandringerne har katastrofale omkostninger for de fattigste lande, mens de udviklede lande har ansvaret for forandringerne. Den klimagæld må Danmark og de andre udviklede lande betale uden for bistandsmidlerne.

Yderligere oplysninger hos:
Mette Müller, Formand for IBIS – 27 14 09 20
Vagn Berthelsen, generalsekretær – 24 40 86 40
Lars Koch, politikmedarbejder – 60 60 58 31