Ibis: Egenfinansiering rammer os hårdt – favoriserer nødhjælp på bekostning af langsigtet bistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Regeringen og Dansk Folkepartis finanslovsaftale for 2006 får alvorlige konsekvenser for den danske udviklingsorganisation Ibis.

I finansloven indføres der nemlig et egenfinansieringskrav på 5 procent fra 2006, som allerede i 2007 stiger til det dobbelte – 10 pct. -, hedder det i en pressemeddelelse fra organisationen mandag.

– Vi står meget uforstående overfor det pludselige og barske indgreb, som er vedtaget uden nogen forudgående dialog, siger generalsekretær i Ibis, Vagn Berthelsen, og uddyber:

– Vor fokusering på langsigtet udviklingsbistand er sket i forståelse med Udenrigsministeriet og i en arbejdsdeling med andre danske NGOer til trods for at det forringer vores indsamlingsmuligheder i Danmark. Ibis har til gengæld levet op til alle andre krav – herunder en kraftig forøgelse af medlemstallet. Derfor kommer kravet om egenfinansiering som et lyn fra en klar himmel.

Formand for Ibis, John Nordbo, lægger til:

– Man bliver kun en stor indsamlingsorganisation, hvis man samler ind til nødhjælp. Finansloven tvinger derfor organisationerne til en omlægning fra langsigtet udviklingsbistand til nødhjælpsarbejde og der gives færre penge til egentlig fattigdomsbekæmpelse, som gør fattige mennesker i stand til at forbedre deres levevilkår.

– Samtidig må organisationerne investere mere i markedsføring og dermed bliver der færre penge tilbage til de fattige. Det kan ingen være tjent med, udtaler John Nordbo.

– Ibis opfordrer partierne bag finansloven til en dialog om, hvordan en egenfinansiering kan gennemføres uden at det får utilsigtede og uheldige konsekvenser, supplerer Vagn Berthelsen.

– Vores forslag er bl.a., at der skelnes mellem egenfinansiering til henholdsvis nødhjælp og langsigtet udviklingsbistand samt en længere overgangsperiode. Det er kun rimeligt at vi høres, konkluderer Ibis-generalsekretæren.

Yderligere oplysninger eller kommentarer hos Vagn Berthelsen, generalsekretær i Ibis tlf. 2440 8640. John Nordbo, formand i Ibis, tlf. 2172 7957 eller Morten Emil Hansen, kampagnekoordinator i Ibis, tlf. 4010 5208