Ibis fylder 40 – også fed og færdig?

Redaktionen

Af Vagn Berthelsen, generalsekretær Ibis
Kommentar i bladet IBIS-fokus i anledning af u-landsorganisationens forestående 40 års jubilæum

Elvis var som bekendt “fyrre, fed og færdig” efter at have revolutioneret rockmusikken. Gælder det også Ibis efter 40 år i NGO-branchen?

Ibis var markant, og satte sammen med andre, anti-apartheid på dagsordenen, dengang det officielle Danmark ikke anerkendte ANC og Mandela. Ibis var markant og satte fokus på diktaturstater i Latinamerika.

I dag er Mandela verdens ikon nummer 1, og demokrati har afløst diktatur i Latinamerika. “Mission accomplished” – luk butikken, vi gjorde en forskel, er der brug for os længere?

Godt spørgsmål, for Ibis skal gøre en forskel, det er eksistensberettigelsen!

Dagens udfordringer er anderledes. Men der er fortsat fattigdom, diskrimination og undertrykkelse i rigt mål i den fattige del af verden.

Spørgsmålet er om Ibis kan gøre en forskel i at bekæmpe den. Kan Ibis fortsat støtte progressive kræfter i u-landene, så ressourcerne bliver brugt bedre og mere lige? Kan Ibis bidrage til, at vi i Danmark og i den rige del af verden er med til at sikre global retfærdighed?

Uddannelse har igennem alle årene været en central del af Ibis-aktiviteterne. Det startede med støtte til den namibiske befrielsesbevægelse SWAPO i eksil med stipendier og med skolebyggeri i Congo, så langt nordpå, at bombefly fra Sydafrika ikke kunne nå derop.

Det er videreført med støtte til uddannelsesreform i både Sydafrika og Namibia, med alfabetiseringskampagner og tosproglig uddannelse i Latinamerika og senest med støtte til genetablering af skolesystemerne i borgerkrigshærgede lande som Angola, Liberia og Sierra Leone.

Det gør vi, fordi uddannelse er en forudsætning for al anden udvikling!

Ibis skal gøre en forskel i Danmark og i Europa, fordi kampen mod fattigdom, diskrimination og undertrykkelse ikke kan vindes i u-landene alene.

Det er begrænset, hvilken indflydelse Ibis kan få på f.eks. forhandlinger i Verdenshandelsorganisationen WTO. Men vi kan klæde danske politikere på, og vi kan oplyse og engagere den danske befolkning.

Ibis har gennem de sidste 10 år punket danske politikere, fordi vor gældspolitik overfor u-landene er uretfærdig og blot betyder flere penge i den danske statskasse. Og Ibis satser på at oplyse og engagere den danske befolkning bredt i udviklingsspørgsmål.

Der sker rigtig meget i disse år med at nå bredt ud. Senest har Ibis sammen med CARE Danmark lavet landsindsamling til fordel for “Kvinder i Afrika”, og det er ikke kun raslebøsserne, der nåede langt ud. Det gjorde oplysning om kvinders vilkår i Afrika også.

På Roskilde Festival knoklede 80 aktivister i døgndrift til fordel for et Ibis-støttet projekt. “Hele Verden i Skole”-kampagnen er blevet en institution med 126.000 deltagende elever i år. Listen er lang.

Ibis har altid haft stærke samarbejdspartnere i u-landene og igennem dem et intimt kendskab til de lande, vi arbejder i. Det er det, der sikrer kvalitet og bæredygtighed i projekterne.

Der er mange ildsjæle i og omkring Ibis, og det er markant, at de bliver yngre og flere, faktisk er omkring 8.000 medlemmer nu, og rigtig mange er under 30 år.

Ibis gør fortsat en forskel. Derfor tør vi have visioner for fremtiden. Derfor har vi en eksistensberettigelse, slutter Vagn Berthelsen sit fødselsdagsoverblik.