IHB: På første parket til verdenshistorien

Forfatter billede

I 2009 er det 15 år siden, at Folketinget vedtog at oprette Det Internationale Humanitære Beredskab, IHB, for at kunne sende erfarne danskere ud til verdens brændpunkter med kort varsel.

Ideen har vist sig levedygtig. Hvert år siden har IHB sendt et sted mellem 100 og 150 danskere ud på korte eller længere ophold til krisestyringsindsatser, for at overvåge valg og våbenhviler, sikre en hurtig humanitær indsats efter katastrofer og konflikter, skriver udenrigsministeriet på sit webste.

IHB’erne har ikke blot været førstehåndsvidner til de seneste årtiers verdenshistoriske begivenheder. De har også stillet deres viden og praktiske erfaring aktivt til rådighed for de mange lande i Afrika, Østeuropa, Asien og Latinamerika, hvor befolkningerne for første gang har oplevet demokratiske flerpartivalg.

IHB’ere har også været med til at overvåge skrøbelige våbenhviler i Sudan, Palæstina, Sri Lanka, Indonesien, Georgien og andre brændpunkter, lige som IHB’ere på Balkan, i Irak og Afghanistan har været med til at støtte den vanskelige overgang fra konflikt til genopbygning.

IHB trækker på en database med flere end 350 danskere med praktisk erfaring fra internationalt arbejde og arbejder tæt sammen med Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp, Læger Uden Grænser, Beredskabsstyrelsen, Rigspolitiet, Forsvaret m.fl.

Resultatet er et beredskab på over 1.000 danskere, som med kort varsel er parate til at tage ud i verden til konfliktforebyggende, humanitære og fredsbevarende opgaver for at sikre fred og stabilitet.

Jubilæet blev markeret med en reception torsdag den 19. november hos NIRAS, der i 2008 overtog administrationen af IHB fra Udenrigsministeriet, der fortsat finansierer og har det politiske ansvar for IHB.

Yderligere oplysninger om IHB hos Hanne B. Elmelund Gam, Sikkerhedspolitisk Kontor, e-mail [email protected]
og NIRAS