Indien: Havne skal være CO2-neutrale om få år

adani_mundra_port_kutch_gujarat
Forfatter billede

Mens USA ser ud til at trække sig fra Paris-aftalen, lader det til at resten af verden intensiverer indsatsen mod klimaforandringerne. Således har den indiske regering udstukket en plan, der skal gøre alle 12 statsejede havne CO2-neutrale allerede i 2019. Ved en konference i Mumbai fremlagde Shippingminister, Nitin Gadkari, planerne for projektet, der stiler efter at generere over 200 megawatt sol- og vindenergi i 2019.

Til The Economic Times udtaler et regeringsmedlem at: “These renewable energy projects will help in the reduction of carbon emission and lead to improvement of environment around the ports. All our ports are cash-rich… The ports have started the process of setting up renewable energy projects from profits.”

Dette vil gøre Indien til verdens første stat udelukkende med CO2-neutrale havne.

Lignende tiltag bliver taget af Indian Railways, der også har indstillet sig på den grønne omstilling. Således har jernbaneselskabet offentliggjort planer der vil installere solceller på stationer, der skal generer over 100 megawatt og yderliger 200 megawatt vindenergi over de næste 5 år.

Styrket klimasamarbejde

Disse tiltag sker dermed samtidig med den amerikanske udmeldelse af Paris-aftalen. I det hele taget tegner der sig et mønster af, at mens den amerikanske regering gør sit for at bremse den grønne omstilling i USA, intensiveres denne i resten af verden. I forbindelse med Donald Trumps planer om en amerikansk udmeldelse af Paris-aftalen, udtrykte både Indien, Kina og EU deres fortsatte støtte til aftalen samt et løfte om at yde et tættere samarbejde for at nå målene i Paris-aftalen.

Kombineret med de faldende priser på vedvarende energi, ligner det styrkede samarbejde Kina, Indien og EU imellem dermed ikke kun en manøvre, der er foretaget for at bremse klimaforandringerne, men også en manøvre, der kan vise sig at være en økonomisk gevinst og en geopolitisk styrkelse, nu da USA lader til at træde ud af Paris-aftalen.