Pastor emeritus Hans Peter Wandall, København S, fylder 80 torsdag d. 1. januar 2015.
Fødselaren er missionærbarn og født og opvokset i Sydindien, før han flyttede til Danmark som 11-årig. Forældrene var missionærer gennem 30 år og han tillbragte skoletiden på en engelsk-sproget kostskole i Ooty, en “hill station” i de kølige Nilgiri Hills.
Som ti-årig mødte han Mahatma Gandhi og kom ganske tæt på Indiens frihedskamp – et perspektiv, som for Wandall kom til at betyde en livslang interesse for 3. Verdens-problemer og udfordringer.
Både barndomslandet Indien og fædrelandet Danmark er hjørnestene i hans liv og interesser, men han har altid fulgt udviklingen i resten af verden med stort engagement.
Som nyuddannet teolog var han hjælpepræst og næstformand i International Student Centre i København, der hjalp studerende fra primært lande i Den 3. Verden under deres ophold i Danmark.
I årene som præst i tre sjællandske sogne satte internationale forhold deres præg på Wandalls prædikener og aktiviteter, bl.a. inpireret af hans engagement i Amnesty International.
Han har ledet interessegruppen “Indiens-kredsen”, der med besøg fra og foredrag om kæmpelandet løbende holder sig orienteret om indiske forhold, og hvor den sydindiske Arcot kirkes udvikling følges tæt.
Hans Peter Wandall er sammen med den indiske teologiprofessor, Dr. Daniel Jeyaraj, forfatter til bogen “Den Sydindiske Arcot-kirke i årene 1960-2009”. Bogen følger op på et værk om den indiske kirkehistorie, som hans far, Povl Wandall, skrev i 1960.
I de senere år er det bl.a. blevet til flere besøg i Egypten og Israel som guide for menigheder og også de tre ældste af Wandalls seks elskede børnebørn.
Han gik på pension fra Jakobskirken i Roskilde i 2002, hvor han havde været sognepræst siden 1973.
Privat er han gift med sygeplejerske og indendørsarkitekt Aase Wandall.