Indiens Marssonde har danske aner

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

28. september 2014

Da Indien natten til onsdag bragte en satellit i kredsløb om planeten Mars, var det ikke kun en triumf for den statslige rumfartsorganisation ISRO, men også for den private Mumbai-virksomhed Larsen&Toubro (LT), der har danske aner.

Både satellitten, dens kommunikationsudstyr og den 44,4 m. lange rumraket var nemlig i vidt omfang bygget og udviklet på LT’s industrianlæg i Powai 30 km nord for den indiske storby Mumbai, fremgår det af en meddelelse fra Larsen&Toubro.

”Alle vi i LT var naturligvis helt oppe i det røde felt, da ’vores’ satellit gik i kredsløb om den røde planet”, skriver LT’s informationschef Jairam Menon til U-landsnyt.dk.

Menon tilføjer dog, at nogle undrede sig over, hvad Indien skulle på Mars, når landet endnu ikke har skaffet rent drikkevand til alle sine borgere.

Grundlagt af danskere

Den store indiske ingeniør- og industrivirksomhed LT blev kort før 2. verdenskrig grundlagt af to danske civilingeniører Henning Holck-Larsen og Søren Toubro.

Det vidt forgrenede firma, der i dag er 100 procent indisk ejet og drevet, fik kolossal betydning for alle sider af Indiens industrielle udvikling.

Den indiske atomenergikommission allierede sig således i 1960’erne med LT om at udvikle atomkraft på samme måde, som ISRO nu samarbejder med LT om rumfartsprogrammet.

LT har leveret affyringssystemet til raketten, der satte satellitten i kredsløb om Mars, fremgår det af virksomhedens skriftlige meddelelse.

Firmaet har også produceret vigtige dele af selve raketten og de solpaneler, der leverer strøm til satellitten.

Endelig har LT produceret den 32 meter brede parabolantenne, der opfanger signalerne fra Marssonden. Det er første gang sådan et sporingssystem er udviklet i Indien, fremgår det af meddelelsen.

Søren Toubro trak sig tilbage fra LT allerede i 1963, mens Henning Holck-Larsen var aktiv i virksomheden lige til sin død i 2003.

Holck-Larsen blev 95. I de sidste mange år var han æresformand for bestyrelsen.

Jørgen Harboe er freelancejournalist og forfatter. Han er bl.a. specialiseret sig i Indien.

Han har beskrevet Henning Holck-Larsens liv og virke i bogen ’Tigeren i sit leje’, Gyldendal 1999.