Indisk harme kan gå ud over Folkekirkens Nødhjælps arbejde

Forfatter billede

De indiske myndigheder skærper tonen over for Danmark efter udtalelser fra udviklingsministeren.

“Det er dybt beklageligt, hvis udviklingsministerens udtalelser tolkes negativt på en måde, der får konsekvenser for Folkekirkens Nødhjælps arbejde”.

Sådan lyder reaktionen fra organisationens generalsekretær, Henrik Stubkjær, efter at de indiske myndigheder har erklæret, at de vil holde særligt øje med støtte fra Folkekirkens Nødhjælp.

Skærper kontrol med dansk støtte

Baggrunden er, at udviklingsminister Christian Friis Bach den 10. oktober i Jyllands Posten brugte Indien som eksempel på, at Danmark fremover skal dele rettigheder ud frem for mad.

Inderne er fortørnede over udtalelsen, og de vil nu skærpe kontrollen med dansk bistand, fordi de frygter, at støtten vil gå til oprørsgrupper.

Ifølge en anonym kilde i den indiske regering, som avisen Hindustan Times har talt med, vil flere end et dusin danske interesseorganisationer blive overvåget ekstra grundigt den kommende tid, skriver Politiken tirsdag.

Indenrigsministeriet har ifølge Indian Express understreget, at Folkekirkens Nødhjælp er en af disse, fordi Christian Friis Bach var international chef i organisationen fra 2005 til 2010.

Den indiske regering indførte for kort tid siden en lov, der direkte forbyder al udenlandsk støtte til politiske partier og politisk aktivitet.

Lovligt og anerkendt arbejde

– Folkekirkens Nødhjælp driver et omfattende humanitært arbejde i Indien. Vi har et stort velfungerende kontor i Indien, der ud over Indien også dækker organisationens arbejde i Nepal og Bangladesh, siger Henrik Stubkjær.

Han understreger, at Folkekirkens Nødhjælp konsekvent arbejder gennem lovlige og anerkendte indiske organisationer og har et godt forhold til de lokale myndigheder.

– Og traditionelt har vi haft et godt forhold til de indiske myndigheder såvel som den indiske ambassade i Danmark, fastslår Henrik Stubkjær.