Indiske menneskeliv før patenter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Eva Flyvholm
Internationale Udviklingsstudier RUC/
Praktikant i Enhedslistens Folketingssekretariat

Millioner af fattige er i fare for at dø, fordi Indiens patentlovgivning er under angreb.

Den indiske patentlovgivning sikrer i øjeblikket produktionen af billig medicin til verdens fattige. Men indenfor de næste 2 uger afsiges der dom i en sag anlagt af medicinfirmaet Novartis mod den indiske stat. Hvis firmaet vinder patentsagen, kan det standse produktionen af lovlig kopimedicin.

Danskernes pensionsfond ATP har investeret 822 mio. kr. i Novartis, men vil ikke kommentere retssagen. Det samme gælder finansministeren, der ikke vil rejse sagen i ATPs bestyrelse.

Enhedslisten har stillet spørgsmål til statsministeren, udviklingsministeren og finansministeren for at få Danmark til at spille en aktiv rolle i patentsagen.

Ministrene vil ikke foretage sig noget konkret i sagen, og henviser til, at ATP forventes at foretage etiske investeringer, og at der i øvrigt er andre muligheder for fattige lande til at få medicin.

Men: Millioner af mennesker dør hvert år af aids, malaria og almindelige infektioner, der kunne have været behandlet. Det burde vise, at adgangen til medicin langt fra er god nok , og at danskernes pensionspenge ikke skal bruges til at berøve fattige i u-landene muligheden for medicin.

Hvis vi skal sikre, at fattige mennesker har tilgang til medicin, er det helt centralt, at medicin skal kunne produceres uden patenter.

Enhedslisten støtter den indiske regerings ret til en restriktiv patentlovgivning, fordi:
– Over halvdelen af den aids-medicin, der anvendes i Den 3. Verden og megen anden livsvigtig medicin, er fremstillet i Indien.
– Firmaers patenter og profit forsøges sikret på bekostning af menneskeliv.
– Den nuværende indiske patentlovgivning og kampen for billig medicin kan opmuntre flere udviklingslande til at begrænse patenter og forbedre folkesundheden.

I 2001 droppede en række medicinalfirmaer en patentsag mod Sydafrika efter massivt folkeligt og politisk pres. Patentsagen mod den indiske stat kan også påvirkes.

Man kan deltage i debatten om menneskeliv før patenter ved at sprede budskabet og skrive under på opfordringen til at droppe sagen hos læger uden grænser.
www.msf.org/petition_india/denmark.html

[email protected]