Indsamlinger til Sydasiens oversvømmelsesofre op i gear

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

3 danske organisationer meldte tirsdag ud, at de indleder indsamlinger til ofrene for de enorme oversvømmelser i Sydasien. Det er Folkekirkens Nødhjælp, UNICEF Danmark og Red Barnet Danmark. I forvejen har Dansk Røde Kors meldt sig på banen.

Samtidig gik Danida ud med støtte til ofrene for 3,8 mio. kr. Der er allerede givet 750.000 kr. gennem Dansk Røde Kors til indkøb af nødhjælp til Pakistan og 1,05 mio. kr. gennem Folkekirkens Nødhjælp til indkøb af nødhjælp til Indien, og tirsdag blev der bevilget 1 mio. kr. gennem Red Barnet til indsatser i Bangladesh og 1 mio. gennem Dansk Røde Kors til indsatser i Nepal.

Millioner er ramt af følgerne af den voldsomme monsunregn, alene i Indien, Nepal og Bangladesh drejer det sig om 35 millioner mennesker.

I nogle områder er der på få dage faldet regnmængder svarende til det, der falder på 2 år. De ekstraordinære regnskyl har gjort millioner hjemløse og kostet tusinder livet.

Folkekirkens Nødhjælp har givet over en million kroner i nødhjælp til lokale samarbejdspartnere i Indien. Men behovet for hjælp er langt større, og derfor får danskerne nu mulighed for at støtte direkte via sms, telefon eller online via Nødhjælpens hjemmeside.

Der er brug for alt fra tæpper til presenninger og mad til de nødstedte. Penge kan indbetales til Folkekirkens Nødhjælps katastrofehjælp til Sydasien på følgende måder:

– SMS ”nød” til 1277 og støt med 100 kroner
– Ring på telefon: 90 565 565 og støt med 150 kroner
– Via bank: Reg. 9541 konto 540 0023
– Giro nr. 540 0023
– Klik ind på www.noedhjaelp.dk – onlinebetaling

For 50 kroner kan du give tæpper til en familie på 4
For 100 kroner kan du give tøj og tæpper til en familie på 4
For 500 kroner kan du give presenninger, tøj og tæpper til tre familier

UNICEF Danmark gør gældende, at børn i det sydlige Asien er i akut nød. Der er desperat mangel på mad, rent vand og husly til børnene.

UNICEF har indledt en nødhjælpsaktion for at afhjælpe den største nød blandt børnene – og det haster. Kun en hurtig indsats kan forhindre udbrud af dødelige epidemier, sult og underernæring hos børnene i kølvandet på oversvømmelserne.

– Hele landsbyer står overfor en sundhedsmæssig katastrofe, hvis de ikke får hjælp indenfor de nærmeste dage, siger lederen af UNICEFs sundhedsprogram i Indien, Dr. Marzio Babille.

– Mange af de berørte områder er fattige lokalsamfund, der i forvejen lider under dårlige sanitets- og hygiejneforhold året rundt. Det forurenede vand efter oversvømmelserne er en regulær bakteriebombe. Det danner grobund for diarrésygdomme og andre vandbårne sygdomme, der nemt kan udvikle sig til epidemier, siger Dr. Babille.

Der er ligeledes stor risiko for spredning af hudinfektioner og sygdomme som malaria og dengue feber, der stortrives under fugtige og uhygiejniske forhold. Børnene er særligt udsatte for underernæring og sygdomme efter oversvømmelserne. Børn og teenagere udgør 40 procent af befolkningen i det sydlige Asien.

– Næsten halvdelen af flygtningene er børn og unge, og de har desperat brug for hjælp. Katastrofens omfang er så stort, at der vil være behov for hjælp til børnene både nu og i lang tid fremover, siger generalsekretær i UNICEF Danmark, Steen M. Andersen.

UNICEF leverer rent drikkevand til hundredtusinder af hjemløse børn og deres familier.

FNs Børnefond uddeler mad, medicin, tæpper og andre livsvigtige fornødenheder, og vaccinerer børnene mod mæslinger – den mest smitsomme og dødelige børnesygdom, som ofte bryder ud under katastrofer.

Indtil nu har UNICEF kunnet levere nødhjælpsforsyninger fra sine lokale lagre i Sydasien. På UNICEFs internationale forsyningscenter i København står medarbejderne klar til at pakke og sende nye forsyninger afsted med dags varsel, efterhånden som de lokale lagre bliver tømt.

UNICEF Danmark har startet en indsamling til fordel for børn ramt af oversvømmelserne i Asien. Danskerne kan støtte indsamlingen på følgende vis:

Ring 100 kr. ind på tlf. 90 56 56 99
SMS “regn” til 1231
Girokonto: 10183200

Red Barnet sendte tirsdag den første pose penge til nødhjælpsarbejdet i Asien og indleder samtidig en indsamling til ofrene for den omfattende naturkatastrofe.

– Oversvømmelserne rammer de fattigste og især børnene er udsatte. De får ikke mad og er ekstra sårbare over for livstruende sygdomme som diarré, tyfus og kolera, fortæller Kristine Zeuthen Jeppesen, der er i Bangladesh for Red Barnet Danmark.

Red Barnets nødhjælp omfatter bl.a. husly og fødevarer, vandrensningstabletter og hygiejne-pakker (eks. Sæbe, håndklæder, tandbørster).

Red Barnet har nødhjælpsarbejdere i Pakistan, Indien, Nepal og Bangladesh.

– Vi har været i gang med nødhjælpsarbejdet siden juni måned. Når vi først nu beder danskerne om penge, er det på grund af katastrofens omfang. Alene i Bangladesh er næsten 800.000 familier berørt af katastrofen, siger Alice Molkte Lisberg, nødhjælpskoordinator i Red Barnet.

Psykosocial hjælp og skolegang

Red Barnet vil også yde psykosocial hjælp og skoleundervisning til børnene, så de hurtigst muligt kan få en fornemmelse af hverdag igen.

– Vi ved, at en af de vigtige måder at hjælpe børn på, er ved at give dem adgang til skole så hurtigt som muligt efter en alvorlig katastrofe. Skoler er med til at stabiliserer børns hverdag, og skoler beskytter børn, når hverdagen er kaos, siger Alice Molkte Lisberg.

Red Barnet samler ind:
SMS red til 1277
ring og støt med 100 kroner til 90 56 57 56
Netbank/giro: 8054339

Yderligere oplysninger hos pressekoordinator Mette Hilden, direkte tlf.
88 24 85 78, mobil 24 21 45 35, e-mail: [email protected] – Skype: mh_redbarnet.dk

Folkekirkens Nødhjælp:

Yderligere oplysninger hos kommunikationschef Mads Klæstrup Kristensen, mobil: 20 25 67 89 og fung. pressechef Linda Nordahl Jakobsen, mobil: 29 70 06 33

UNICEF Danmark

Yderligere oplysninger hos informationschef Karin Aaen, tlf. 25 39 60 99, email: [email protected]