55 dage efter en tekstilfabrik styrtede sammen og 1.131 omkom i Bangladesh, har flere af verdens største tøjproducenter skrevet under på en international aftale, der skal forbedre forholdene på fabrikkerne. Men ingen af dem er danske.
Aftalen skal hovedsagligt sørge for bedre inspektion af sikkerheden og arbejdsmiljøet på tekstilfabrikkerne og sætte spot på brand- og sammenstyrtningsfare, skriver DR online onsdag.
“Hvis de danske virksomheder vil gå forrest og vise, at de tager deres CSR (corporate social responsibility, red.) seriøst, så skal de skrive under. Meget CSR handler om etik og er ikke juridisk bindende. Denne her aftale er bindende, og det kan være derfor de tøver”, anfører international rådgiver i fagforbundet 3F, Jesper Nielsen.
Hos Danmarks absolut største tekstilvirksomhed, Bestseller, fremhæver CSR- og kommunikationschef Mogens Werge, at virksomheden i forvejen gør meget på de 32 fabrikker, virksomheden har tilknyttet i bl.a. Bangladesh, som også kaldes Verdens Systue.
“Vi afviser ikke denne her aftale. Men inden vi skriver under på den, vil vi sikre os, at vi ikke laver et unødigt dobbelt-arbejde. Vi har allerede uafhængige firmaer til at se vore fabrikker efter”, siger han.
Svenske H&M (Hennes & Mauritz) og spanske Inditex er to af verdens største tøjproducenter, og de har allerede skrevet under ligesom tyske Aldi og Lidl.
Mandag mødes en række af de største nordiske tekstilproducenter i København. Her skal de diskutere den nye sikkerhedsaftale.
Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) opfordrede lørdag i Berlingske de danske tøj- og tekstilvirksomheder til at skrive under på den bindende internationale aftale, som er blevet til ved mellemkomst af bl.a. FN.
Det er udover Bestseller firmaer som Jysk og PWT (Tøjeksperten). De har foreløbig kun skrevet under på en frivillig såkaldt partnerskabsaftale mellem tekstilindustrien herhjemme og regeringen.
Den danske minister har flere gange tidligere opfordret firmaerne til at tilslutte sig den bindende globale aftale.
Danske virksomheder importerede sidste år beklædningsvarer fra Bangladesh for 2,4 milliarder kr.