Ingen krise hos Læger Uden Grænser

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danskerne støtter den medicinske nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser i et hidtil uset omfang.

I 2009 modtog Læger uden Grænser 62,8 millioner kroner fra privatpersoner i Danmark – en stigning på næsten 40 procent i forhold til året før.

I den netop offentliggjorte årsberetning for 2009 tilskrives den økonomiske omfavnelse den generelle store tillid, som danskerne har til Læger uden Grænser og til organisationens arbejde.

YDMYG GLÆDE
– Vi er meget taknemmelige for den sympati, som vises os, men det er også noget, som kalder på ydmyghed. Vi bliver betroet mange penge, og det er et stort ansvar at forvalte dem på bedst mulig måde, så vi kan hjælpe så mange som muligt, siger Michael G. Nielsen, direktør for Læger uden Grænser i Danmark.

EPIDEMIER; NATURKATASTROFER OG KRIG
De indsamlede penge blev blandt andet brugt til at bekæmpe et stort udbrud af kolera i Zimbabwe, til at give medicinsk hjælp til befolkningen i Afghanistan, at operere ofre for krigen i Sri Lanka og til at hjælpe de tusinder i Indonesien, Filippinerne og El Salvador, som blev ramt af jordskælv, oversvømmelser og orkaner.

40 danske læger, sygeplejersker, jordemødre, logistikere og andre specialister rejste i løbet af 2009 ud tilsammen 50 gange for at arbejde for Læger uden Grænser.

De samlede indtægter nåede op på knap 109 millioner kroner, hvilket er en stigning på 33 procent i forhold til 2008.