Af Frederik Tillitz, U-landsnyt.dk
Dansk-afghanske Nagieb Khaja er en kompromisløs dokumentarist, kendt for sine dokumentarfilm fra verdens brændpunkter. Selv om han er uddannet journalist, opfatter han sit arbejde som udviklingsarbejde. Men oplevelserne i Gaza…..
Når kollegaerne drager i krig med de danske soldater, følger han i sporet på Taliban. Når Syriens-farerne drager til Aleppo, smugler han sig med ind over grænsen.
Når det israelske militær bomber tætbeboede boligområder i Gaza, råber han højt om uretfærdighederne nede fra murbrokkerne. Nagieb Khaja er en kompromisløs dokumentarist, forfatter og journalist.
I 9. klasse drømte han om at være u-lands-arbejder og blive send af sted med Læger Uden Grænser. Han ville tage til de steder, hvor konflikterne rasede. Gøre en forskel for civilbefolkningen.
Men gennemsnittet rakte ikke til at læse medicin.
”At rejse til verdens brændpunkter og give en hånd med, var dengang min største drøm. Men jeg var langt bedre til at skrive og fortælle historier end til at få gode karakterer. Derfor endte jeg som journalist,” fortæller Nagieb Khaja.
I dag er han kendt som en af Danmarks mest produktive dokumentarister og hans film fra eksempelvis Afghanistan og Syrien sender konflikternes virkelighed direkte hjem i de danske stuer.
Dog ser Nagieb Khaja sit arbejde som mere end bare journalistik.
”Jeg ser ikke mig selv som en journalist. Jeg ser mig selv og mit arbejde langt mere beslægtet med en udviklingsarbejders. Det her er ikke en karriere – det er et bidrag,” siger han.
Dokumentarisk udviklingsarbejde
Nagieb Khaja har bl.a. været i krig med ”Store A”, embedded (sammen) med Taliban og er blevet bombarderet i Gazastriben.
Han er langt fra ene om at rapporterer fra frontlinjen, men for ham handler det ikke kun om den journalistiske fortælling. Han forsøger at skabe empati (indføling /forståelse) hos den danske befolkning.
”Alle mennesker prøver at finde mening. Når jeg dækker konflikter, ingen andre tør dække, er det som om, jeg har fundet min hylde. Så er jeg tilfreds med mit bidrag til verden. Omverdenen har brug for at se dét, jeg afdækker,” siger han.
Selv er han dårlig til at distancere sig fra det, han oplever, når han dækker konflikterne. Men det er ikke nogen dårlig ting. For Nagieb Khaja er det vigtigt ikke at blive kold, når man dækker krig og ødelæggelse.
”Det sidste jeg har lyst til at blive, er en kynisk korrespondent, der bare kan ryste det af sig, når han kommer hjem. Hvis jeg ender med at blive sådan, holder jeg op,” fastslår han.
Gaza var det mest intense
Selv om Nagieb Khaja har dækket borgerkrigen i Syrien og været taget som gidsel af Taliban i Afghanistan, er det dækningen af Gaza, der har gjort størst indtryk på ham.
Under Israels seneste offensiv i sommeren 2014, var Nagieb Khaja tilstede i Gaza by under bombardementet.
”Gaza var ekstra voldsomt. Selv om borgerkrigen i Syrien har kostet langt flere menneskeliv, var bombardementet af Gaza det mest psykisk intense, jeg har oplevet. Det var det, fordi det gik ud over så mange børn,” siger han.
Som korrespondent dækkede han konflikten for BT og TV2. I modsætning til mange af hans journalistkollegaer lagde han ikke skjul på sine holdninger over for besættelsen og bombardementet af Gazastriben.
”Det var noget svineri. Jeg følte, jeg blev nødt til at give min mening til kende over for danskerne derhjemme. Det var som om, der lå en fabrik rundt om hjørnet, der lemlæstede børn. Børnene kom som på et samlebånd ind på hospitalet – uden arme og ben,” siger han.
De 50 dages bombardement kostede flere end 2.000 civile palæstinensere livet. Ifølge Nagieb Khaja er det ikke bare Israel, men hele verdenssamfundet, der står til ansvar over for de forbrydelser, der ifølge ham bliver begået i Gazastriben.
”Hvis hele Europa stod sammen og sagde fra over for overgrebene på den palæstinensiske befolkning, kunne det gøre en forskel. Det kan ikke være rigtigt, at vores allierede ikke skal følge de samme normer, som vi kræver af vores fjender,” siger han.
Tilbage til Afghanistan
Nagieb Khajas seneste projekt handler dog ikke om Israel-Palæstina-konflikten, men om landet, hvor han selv har sine rødder – Afghanistan.
Landet har før været omdrejningspunkt for hans projekter som f.eks. dokumentarserien ”Mit Afghanistan”.
Det nyeste projekt er en kort dokumentar, der handler om en flygtningefamilie i Kabul. Med dokumentaren vil han sætte fokus på Afghanistans mange fordrevne.
”I Danmark har vi ofte fokus på dem, der kommer hertil som flygtninge. Men ofte er det de ressourcestærke afghanere, der har muligheden for at komme til Europa. De fleste fordrevne afghanere er fanget som flygtninge i deres eget land,” siger Nagieb Khaja.
Filmen ”Krigens glemte familier” bliver vist på DR 2 tirsdag d. 30.september kl. 22.
Afghanistan er i dag den største modtager af danske udviklingsmidler.
Nagieb Khaja er født (i 1979) og opvokset i Avedøre ved København med en afghansk far og blev uddannet som journalist fra Syddansk Universitet i 2004.
Han har igennem årene arbejdet for både fjernsyns- og avismediet og primært beskæftiget sig med terror, menneskerettigheder, krigen i Afghanistan og de kriminelle miljøer i Danmark – se mere på http://da.wikipedia.org/wiki/Nagieb_Khaja
Frederik Tillitz er journaliststuderende i Aarhus og har bl.a. stået for en intens dækning af årets folkemøde på Bornholm som udsendt for U-landsnyt.dk.
Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/18-06-13/nagieb-khaja-f-r-rets-nairobi-pris