Irak for farligt til danske firmaer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

USA udliciterer i denne uge kontrakter for 18 milliarder dollars (111 mia. kr.) til at bygge bl.a. broer, skoler, el- og rørledninger i Irak. Men den barske virkelighed i det krigshærgede land afskrækker foreløbig danske firmaer fra at deltage, skriver Berlingske Tidende onsdag.

Interesserede selskaber fra Storbritannien, Danmark, Spanien og Polen (USAs allierede i krigen) mødtes sidste uge i London til en konference om forholdene i Irak før de nye licitationer. Men den amerikanske hærs forsikringer om, at private selskaber indtil nu kun har været genstand for omkring 2 procent af de angreb, der har fundet sted i Irak, har tilsyneladende ikke beroliget selskaberne, anfører avisen.

Heller ikke Danmarks Eksportråd vurderer, at det er sikkert for danske virksomheder at sende medarbejdere til Irak. – Vi fraråder enhver indrejse i Irak. Vi kan ikke anbefale det under nogen omstændigheder og siger til danske virksomheder, at det bliver for egen regning og risiko. Der er ikke nogen til at hjælpe dem, siger kontorchef Freddy Svane i Eksportrådet.

Den danske pumpeproducent, Grundfos, havde kort efter krigen en repræsentant i Irak for at se på mulighederne for at arbejde i landet. Men på grund af den dårlige sikkerhed er der ingen aktuelle planer om at forsøge at få kontrakter i Irak. – Det ville være uansvarligt at sende medarbejdere derned, siger kommunikationsdirektør i Bjerringbro-virksomheden, Sune Sallling-Mortensen, til Berlingskes Lone Theils.

Det betyder dog ikke, at danske firmaer slet ikke får del i genopbygningen. – Så vidt jeg ved, er der 25-30 danske virksomheder involveret i genopbygningen i lande lige omkring Irak. De er underleverandører af rådgivning, produkter og tjenesteydelser, siger Freddy Svane til Berlingske Tidende.