Civilingeniør, HD, ph.d., Hemming Jørgensen, København, fylder 75 lørdag d. 25. oktober 2014.
Ved sin 75-års dag er fødselaren nær toppen af sin tredje karriere, nu som forsker i Iran ved Københavns Universitet.
Han opnåede i 2010 ph.d.-graden for sit projekt om de iranske såkaldte ishuse. I 2011 modtog han den fornemme iranske forskerpris, Farabi-prisen, for sin forskning og afhandling.
Og i 2012 udkom hans bog “Ice Houses of Iran” på et akademisk forlag i USA.
Ishusene, som Hemming Jørgensen dedikerede fire års studier til, er et levn fra en tid, før moderniseringen fik overtaget, og står nu og forfalder rundt om i landet.
Ishuse i ørkenen
Den danske ingeniør blev fascineret af, hvordan iranerne kunne lave is i ørkenen og satte sig for at kortlægge ishusene, som hverken iranerne selv eller udenlandske forskere havde brugt megen energi på at studere endsige vedligeholde.
Ishusene fungerer ved, at man fører vand fra bjergene via underjordiske kanalsystemer op til 50 kilometer ud i ørkenen, hvor der opstår en oase med overrislet landbrug og derefter en landsby.
Om vinteren lader man nattekulden fryse noget af vandet til is, som man opbevarer i ishusene til de glohede somre.
Ruinerne af disse ishuse står rundt om i Iran, uden at iranerne selv har nogen synderlig viden om dem, og derfor udfylder den danske forskers arbejde et hul i iransk kulturhistorie.
For tiden arbejder Hemming Jørgensen på artikler til Den Iranske Encyclopædi, mens hans bog oversætes til persisk til snarlig udgivelse i ishusenes hjemland.
Som ung ingeniør arbejdede han 15 år i ingeniørfirmaet Kampsax, heraf syv år i Iran og de sidste to år som Kampsax lokale direktør i Indonesien.
Han virkede andre 15 år i Den Europæiske Investeringsbank (EIB) i Luxemburg, først som teknisk rådgiver, og de sidste ni år indtil pensioneringen i 2006 som projektdirektør.
Men så kom en helt anden karriere – se meget mere på http://universitetsavisen.dk/videnskab/ku-forsker-belonnes-af-iran